– Det kommer inte att påverka situationen för de anställda, säger Solveig Ljung, klubbordförande för de cirka 500 Alerisanställda kommunalarna i Stockholm. Jag tycker det är bättre att det är Investor än om det skulle vara någon annan stor konkurrent.

Solveig Ljung säger att det har blivit lite bättre i Aleris under den nuvarande ledningen som funnits på plats i ett par år.
– Men hur det är på de enskilda arbetsplatserna beror mycket på de lokala cheferna. Vi har till exempel en del problem med att få chefer att förstå att de måste tillämpa las, att de kan ta in nytt folk när det finns andra som har las-företräde.
Solveig Ljung är förvånad att inte EQT, som är ett riskkapitalbolag, sålde Alerias tidigare. Själva idén med riskkapitalbolag är att de bara ska äga en kort tid, köpa upp mindre företag och sen sälja vidare.
– Jag minns inte vad EQT fick betala då för fem år sedan. Men de har säkert gjort en bra vinst under de här åren, och på försäljningen, säger Solveig Ljung.

Oacar Stege Unger, informationschef på Investor, säger också han att de anställda inte kommer att märka av någon skillnad.
– Vi arbetar långsiktigt och tänker fortsätta utveckla kvaliteten i Aleris. Vi kommer att finnas kvar länge.
Hur mycket har riskkapitalbolaget EQT har vunnit på affären? KA har sökt den pressansvarige men inte nått honom.

 BAKGRUND ÄGANDE

Aleris bildades 2005 när ISS Healthcare och Care partner slogs ihop. EQT, som också det är knutet till Wallenberg, har ägt Aleris sen dess.
Riskkapitalbolaget EQT skapades 1995 och de företag EQT äger har cirka en halv miljon anställda.