– Ja självklart. De här medlemmarna tillhör den grupp som kanske har det allra tuffast på arbetsmarknaden. I den bästa av världar ska de helst ha lite mer, säger han.

I går utsågs medlare i förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna om nya löner för privatanställda personliga assistenter. Medlingsförhandlingarna startar på fredag.
Det avtal som nyligen blev klart med SKL ger 3,85 procent i löneökningar på två år. I genomsnitt betyder det höjda löner med 490 kronor i år och 480 kronor nästa år.

I det avtal som arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna sade upp i slutet av förra året var löneökningarna nästan det dubbla. Orsaken till att avtalet sades upp var att regeringen inte räknat upp assistansersättningen tillräckligt mycket.
Men att inte assistansersättningen räknats upp med mer än två procent är inget Kommunal kan ta hänsyn till, förklarar Lasse Thörn.
– Våra medlemmar kan inte gå till Konsum och säga att de vill ha billigare mjölk på grund av att assistansersättningen inte räknats upp så mycket.

Avtalsförhandlingarna berör uppåt 10 000 personliga assistenter i assistansföretag. Kommunal uppskattar att cirka 3 500 av dessa är medlemmar i Kommunal.