I Malmö har man jobbat länge med matfrågor och i dag köper man klimatsmart och ekologiskt, man serverar mellan 80-100 procent ekologisk mat! Och då har vi ett mål i Sverige på 25 %  ekologisk mat i den offentliga sektorn, där vissa är duktiga som Malmö andra har inte kommit så långt alls.
Människor är stort intresserade av mat i dag, det är många böcker som skrivits om matens innehåll, maten och klimatet och tillsatser i mat. På tv sänds en uppsjö av matprogram och att vara tv–kock har blivigt ett riktigt ”filmstjärnejobb”.

Det är bra! Maten är nämligen så central, alla äter, varje dag. Vi har olika matkulturer och vi möts genom mat. Mat kan vara skräp, mat kan vara hälsa. Mat smakar och luktar, och mat är en stor del av livet. Mat kan kopplas till flera politiska områden, alla har åsikter om mat.
En sak ser vi, att människor vill att maten som serveras i skolor till våra barn och på äldreboende för våra gamla, ska vara god, näringsrik, men också bidra till något mer en upplevelse, dofta mat, smaka något och bestå av bra råvaror.
Det finns ett koncept som kallas S.M.A.R.T som är ett bra koncept att följa. Större andel vegetabilier, Mindre kalorier, Andelen ekologiskt ökas, Rätt kött, rätt grönsaker, Transportsnålt.
Ät SMART !

Vi har under kvällen klubbat igenom ett grönt valmanifest steg för steg, en del förändringar blir det, en är att 35 timmars arbetsdag ska vara en norm, exakta formuleringen har jag inte nu. En annan vändning blev det, för gårdsförsäljning av vin.
Dynamiken och engagemanget är enormt och det är synd bara att jag inte kan förlika mig med kongresslokalernas märkliga arkitektur.

Solen har lyst över Uppsala hela dagen och kvällen är ljummen och skön.