Det var Byggnads avdelning i Stockholm som vid ett besök på bygget i mars upptäckte ett litauiskt företag som saknade kollektivavtal. En underentreprenör hade anlitat företaget och lösningen blev att de litauiska byggarbetarna anställdes av underentreprenören som hade kollektivavtal.

Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström representerar byggherren, Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag Polstjärnan.
– Krav på kollektivavtal finns med i de avtal vi har med det företag som leder byggprojektet och de företag som finns på arbetsplatsen, säger han i en kommentar på Byggnads hemsida. Vi kommer att ta upp en diskussion med det ansvariga byggprojektföretaget hur detta kunde ske.
Han är också nöjd med Byggettans insats, ”ett bra fackligt arbete” som också ledde till att de litauiska byggnadsarbetarna fick kollektivavtal.

Ombyggnaden på Hagagatan i Stockholm skulle ha varit klar 23 april, men blir inte klar förrän i mitten på juni.