– Med utgångspunkt i den avgift vi har idag skulle det mellan tummen och pekfingret innebära en höjning på 45-50 kronor för de allra flesta medlemmar, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande i Kommunal.

Igår måndag presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sin gemensamma budgetmotion. I motionen föreslår oppositionen att avgiften till en a-kassa ska vara max 80 kronor.
Sänkningen av avgiften ska ske genom en form av skatteväxling– som de kallar trygghetsväxling – mellan jobbskatteavdraget och ett avdrag för a-kasseavgiften. Skatteväxlingen slår olika beroende på vilken inkomst och hur hög a-kasseavgift man har.
Huvudpoängen är att ingen ska betala mer än 80 kronor i avgift till a-kassan, men grupper med låg a-kasseavgift (och de som står utanför a-kassan) får samtidigt en något förhöjd skatt på arbete.

Kommunalare som idag betalar en förhållandevis låg avgift till a-kassan kommer därmed att gå minus med i genomsnitt en femtiolapp i de rödgrönas trygghetsväxling.
– Men då ska man komma ihåg att vi har sänkt avgiften extra mycket för att återbetala för pengar vi tagit ut för mycket tidigare. Tittar vi på vad vi med tanke på arbetslösheten i kassan borde ha för avgift skulle den ligga runt 100 kronor i månaden och då skulle växlingen bli plus minus noll för kommunals medlemmar, säger Anders Bergström.
Betyder det att ni kommer att höja avgiften till a-kassan?
– Vi kommer att tvingas höja avgiften om det här systemet fortsätter. Idag tar vi ut mindre än vad vi egentligen behöver men vi räknar med att behålla den avgift vi har idag åtminstone till årsskiftet. Men vi har ju ingen aning om hur arbetslösheten utvecklas och den påverkar ju avgiften.
Hur mycket minus kan en enskild kommunalare gå i den här skatteväxlingen?
– Det har vi inte hunnit titta på eftersom det är svårt att göra den beräkningen. Men de flesta medlemmar finns i ett härad runt 45-50 kronor minus i dagsläget, säger Anders Bergström.

En arbetslöshetsavgift till a-kassan har införts av den borgerliga regeringen. Den innebär att avgiften till en a-kassa påverkas av hur hög arbetslösheten i kassan är.
Idag ligger arbetslöshetsavgiften till Kommunals a-kassa på 55 kronor, den totala avgiften till a-kassan är 144 kronor för medlemmar.
Systemet med skatteväxling mellan jobbskatteavdraget och a-kasseavgiften sker genom att alla i ett första skede får ett minskat jobbskatteavdrag. Därefter får den som är medlem i en a-kassa göra ett avdrag för den del av avgiften som ligger över 80 kronor.