– Jag stoppade arbetet för att de måste städa upp. Det var en farlig arbetsmiljö, säger Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg till KA.
Det är tidningen Byggnadsarbetaren som avslöjar att renoveringen som dragit ut på tiden har fått allvarlig kritik för dålig arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har också besökt bygget hela fem gånger, något som betecknas som extremt ovanligt.

Kommunals förbundskontor, entré, Hagagatan 2, Stockholm.
Så här långt har man kommit i entrén på Hagagatan 2.

På arbetsplatsen jobbar mellan 100 till 130 byggnadsarbetare anställda av mellan 30 och 35 underentreprenörer. Det kan vara ännu fler, hur många kan inte de ansvariga uppge.
– Det har inte fungerat alls, det är sorgligt att det ska vara så här på en arbetsplats som är Byggnads egen, säger målarnas lagbas Jan Öberg till Byggnadsarbetaren.
– Det är det sämsta jag varit med om, fyller sprinklermontören Kurt Gustavsson på med.

De trodde de skulle jobba på ett mönsterbygge när de skulle bygga om fackets egna lokaler. I stället blev det tvärtom, säger de.
De vittnar om kaos. Det har fattats fungerande tidsplaner och arbetsmiljön har varit usel. Dammigt och stökigt, olika yrkesgrupper har mer eller mindre stått på varandra och jobbat. Det har rivits och byggts nytt samtidigt. Det innebär ökade risker. En rörmontör fick en fallande upphängningsanordning i ryggen, då bilning pågick bredvid honom.
– Det har varit byggentreprenören Hifab som haft huvudansvaret, säger skyddsombudet Tomas Kullberg till KA. Men de skyller på byggföretaget BTH och tvärtom.

Både Hifab och BTH anser att problemen uppstått då mycket nytt arbete tillkommit samtidigt som tidsplanen skulle hållas. Ett helt nytt yttertak och en omfattande asbestsanering.
Kommunal och KA skulle ursprungligen ha flyttat tillbaka först vid påsk och sedan till slutet av april. Nu är flytten förskjuten till mitten av juni.