Fokusering: ”Att våga är att ta ett litet steg framåt”

Nyckel: Mönsterbrytare

Den här veckan ska du utmana dig själv genom att genomföra eller gå på någon form av aktivitet som du inte har gjort förut. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett träningspass utan kan också handla om någon form av behandling eller en upplevelse.

Att våga
Det finns tillfällen i livet som vi människor upplever att vi inte kan kontrollera. Vi upplever många gånger att vi bara flyter med eller som om något annat styr.
I själva verket är det så att vi många gånger kan göra medvetna val och välja olika vägar beroende på hur tränade vi är att ta in de olika uttryck som vi utsätts för. Om vi inte medvetet har lyft upp det till vårt medvetna är det många gånger så att vårt omedvetna styr, vars innehåll många gånger består av tidigare erfarenheter och upplevelser.

Det finns många olika sätt att träna på det här och inom idrottsvärlden har man länge arbetat med såväl den fysiska som den psykiska prestationsförmågan. I det dagliga livet är det inte lika vanligt att vi gör det om vi inte redan har ”kört fast”. Ett sätt att utmana sig själv är precis det som ni redan har gjort genom att delta i Kom i form med KA. Det ni gör är att ni tränar upp er och utmanar er själva att genomföra något som ni inte kan förutse. Det är något som ni kommer att ha med er hela livet och något som ni kommer att, medvetet eller omedvetet, ha nytta av oavsett vad ni kommer att syssla med både i yrkes- och privatlivet.

Vi behöver träna på det vi vill bli bra på. Vi behöver göra medvetna val och utmana oss själva ibland. Vi behöver helt enkelt träna på att utmana oss själva och våga ta ett litet steg framåt utifrån det som vi var och en upplever som viktigt. Livet är inte statiskt utan klockan tickar hela tiden och förändringar tillhör livet. Det gäller bara att vara väl förberedd när mindre roliga händelser sker men också vara vaken när livet bjuder på nya möjligheter!

Att reflektera över
Hur förhåller jag mig till nyheter och nya saker?
Hur ofta gör jag medvetna val?
Låter jag mitt omedvetna ta mina beslut ibland?

Motion
Morgonpromenad 1 h
Styrkepass 3 ggr på bollen (se tidigare program)
1 övrig aktivitet – en ny som du aldrig tidigare har prövat.
(Här får du två exempel som tips; cykel ute i tempo nu när våren är här, wet-west som man kan låna i simhallar och ”springa” med i vatten)

Matsedel
Fortsätt med en kost fri från mjöl. Denna vecka vill jag att du minimerar mjölkintaget så mycket det går och väljer soja eller havre mjölk/grädde. Komponera ihop en allsidig matsedel med saker från alla grupper – kolhydrater, fetter och proteiner till alla måltider. Ät mycket frukt och grönt. Tips! Köp färska grönsaker som t ex sockerärtor och blomkål och blanda i salladen eller ät som de är.

Fortsätt med en kost fri från mjölkprodukter och spannmål. Komponera ihop en allsidig matsedel med saker från alla grupper – kolhydrater, fetter och proteiner till alla måltider.
Ät mycket frukt och grönt.