Carin KarlssonMarita Wesström

Carin Karlsson & Marita Wesström

”Fredagsmyset behöver bli kortare…”

Carin: I veckan som gått har det varit ganska okej med maten och motionen. Jag mår bäst av att gå på morgonen, för det fungerar bra också dom dagar när jag arbetar. Dagar jag inte går, då är det som om det fattas något i kroppen!
Jag strävar inte efter att konsumera mer och jag tycker man ska vara nöjd med det man har och att vi ska vara rädda om varandra här på jorden. Jag vill ta hand om och vårda den sociala biten med sina vänner och familjen!
Min självbild har har alltid varit dålig, men nu det sista året har jag nog accepterat mig själv mer och mer. Tycker att jag har ett bra tålamod för det mesta, utom när datorn eller myndigheter krånglar…
Jag har haft en del privat krångel och då fick jag godis av min svåger, sådana där svampar. Jag åt många nävar….Jag blir stressad när jag inte har kontroll över min situation och när de ringer och frågar om jag jag kan jobba på kort varsel. Nu har jag sagt åt vikarieförmedlingen att jag vill veta en dag i förväg om det blir något, så den här gången säger jag inte till mig själv att jag är en loser utan att nu är det bara att ta nya tag igen.
Tack Bea, för att jag fick träffa dig och att vi fick vara med i KomiForm. Jag vill nog gärna ringa dig om övningen du gav mig.

Marita: Hej Bea! Jag tycker det är svårt med anteckningar och reflektioner. Det blir så seriöst och djupt och jag vet inte vad jag ska skriva.
Förra veckan var i alla fall jag och Carin och testade nya kvinnogymmet här i Gävle. Det var kul!
Maten har funkat bra i veckan, men sen blev det lite väl långt fredagsmys…Så det jag måste jobba på och förändra är att bryta av det ”goda” och komma snabbare tillbaka till vardagen.
Jag behöver också skaffa mig större tålamod, för nu tycker jag det är ganska tråkigt. Det händer så lite och till råga på allt blir det en himla lång godis- nej, påskhelg. 

Kramar och Glad Påsk, Bea
Carin & Marita

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Man kan både mysa och må bra!”

Vad härligt att du gillar morgonpromenaden, Carin!  Fortsätt så om det fungerar med ditt knä. Vad gäller tålamod kan det vara så att när vi upplever att vi inte kan påverka något till 100 procent, så blir vi lättare irriterade. Men vänd på tanken. Påverka det du kan och lämna det övriga åt sidan, så att det inte får din uppmärksamhet. Om exempelvis datorn krånglar kan du först fundera på om du gjort du kunnat? Om ja, vilken hjälp behöver du eller vad behöver du göra för att nå dit du vill? Kan du påverka mer eller är det dags att släppa? Givetvis är det olika från gång till gång och ibland får vi kämpa järnet för att påverka resultatet i rätt riktning.

Marita, de reflektioner du skrivit ned är bra och det är härligt att du kämpar vidare!

I påsk får du äta nötter, mörk choklad och russin. Det är gott godis, som givetvis också  innehåller  mycket energi. Det finns ingen motsättning i att ha det ”goda” och må bra. Tänk på hur du upplever din energi när du är som piggast. Har du samma behov då, av det du kallar ”goda” eller är det andra saker som är goda?  Jag myser gärna själv på fredagar med att tända ljus, äta mat och ibland dricka ett glas vin, men oftast har någon av grabbarna träning på lördagsmorgonen och då myser jag vidare utan vin. Det handlar med andra ord om tillståndet, eller vad jag vill i förhållande till vad jag inte vill. Det är bara att njuta av påskbordet, utom de produkter ni ska undvika. Ut och promenera, ät dig lagom mätt och NJUT av våren!

”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Glada hälsningar och glad påsk!

Bea

 

Ann-Cathrin KnezevicSari Numminen

Ann-Cathrin Knezevic och Sari Numminen

 ”Vi är så stolta över att vi inte fuskat”

Anki: Hej Bea! Jag har fortfarande gått sex dagar av sju om morgnarna. Igår kände jag att det var mer nödvändigt att få sova ut ordentligt, än att gå ut i ösregnet. Jag höll ändå på från morgon till kväll med både totalstädning hemma, samt middagsgäster och allt omkring det fram till halvett på natten. Ja, så är det hos mig, men det blir nog lugnare efter påsk, tror jag.  Maten rullar det på bra med. Jag  har testat de flesta recepten och de är lättlagade och ätbara. Till och med familjen har smakat. Jag och Sari har naturligtvis också promenerat och pratat. Vi är såååå stolta över oss, att vi klarat av en vecka till och dessutom inte fuskat alls med socker, mjölk och sådant.  BRA!!!
Jag har överkonsummerat mat och min tuffhet försvann på vägen efter 21-årsåldern. Då hände mycket stora saker i mitt liv och det har förmodligen satt sina spår. Jag kämpade kanske i motvind länge bredvid det vanliga familjelivet, arbetet och så vidare. Jag är inte så stark och tuff som jag försöker visa, utan mer ängslig.
Jag har tränat bollen och som ny aktivitet valde jag att för en gångs skull få halvkroppsmassage. Det var JÄTTEskööönt. ”Hälsa är ett tillstånd av fullständig fysisk, psykisk och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet.” När jag träffar arbetsgivaren i möte nästa gång ska jag ha med denna mening i vårt skyddsombuds krav på hälsa på arbetsplatsen. Vi är så långtifrån det som det bara går!
Ska vi fortfarande undvika mjöken? Jag önskar dig en ny trevlig vecka och hälsar till våra partners på avstånd.

Sari: Hej Bea! Jag har fixat ännu en vecka utan onyttigheter,  vilket känns kanon. Men jag måste säga att denna vecka varit svårare, när vardagen gjort sig påmind med sena dagar på jobbet, barnens träningar med mera sådant.  Innan allt nytt har en vana måste jag hela tiden ligga steget före till och med när det gäller mellanmålen. Jag vill ha full kontroll.
Jag har tagit morgonpromenad fem dagar denna vecka,  tränat på bollen och varit på ett corepass. Det är skoj med gruppträning! Men jag behöver påminna mig själv om det jag gjort bra för att lättare kunna se framåt…
Jag har upptäckt att jag har bättre tålamod, förståelse och överseende i situationer jag själv har valt och med människor som står mig nära. Annars kan jag vara rätt otålig.
Min familj och mina vänner är väldigt viktiga för mig. De som jag helt kan vara mig själv med får mig att må bra. Sen är det tyvärr oundvikligt med behovet av materiella saker, allt från det egna behovet av gymkort till att barnen ska ha det dom behöver.
Som yngre var jag väldigt blyg, men i mitt arbete som barnskötare möter jag så många människor, stora som små, och det har visat sig vara bra för min personliga utveckling. Jag är den jag är, men behöver fortfarande jobba mer på att våga stå för vad jag tycker och att våga möta större förändringar.
Det finns ledgångsreumatism och fibromyalgi i min närmaste släkt och jag vet hur mycket stryk kroppen tar av det, så jag vill göra det jag kan för att försöka förebygga. Jag vill stärka min kropp och  ha en sund livsstil i fall det skulle hända mig, eftersom det är ärftligt.

Ha en bra vecka och kram, från

Anki och Sari

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Vad fint att ni stöttar varandra så bra”

Hej tjejer! Det brukar inte vara så svårt att komma igång, utan den tuffaste utmaningen är att hålla i. Ni lyckas ju helt fantastiskt bra och vad fint att ni har så mycket stöd i varandra! Fortsätt med det,  så går dessa 12 veckor i ett rasande tempo.

Reflektionerna är till för att ni ska göra vissa funderingar medvetna. Det är först då vi kan upptäcka om vi är positiva och stolta över våra värderingar och livsfilosofier, eller vill ha en förändring av dem.

Det låter härligt med massagen, Anki. Det är en väldigt bra aktivitet som skapar lugn och återhämtning. Core är också ett bra gruppträningspass att prova på, Sari. Du har helt rätt i att när vi ser  bakåt i tiden och lägger märke till det positiva vi gjort, så ger det ett gott tillstånd.

Nu blickar vi däremot framåt och påsken står för dörren. Ny vecka, nya utmaningar och ny energi!

”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Glada hälsningar och glad påsk!

Bea

 

Linn HellströmIngela Björkman

Linn Hennström och Ingela Björkman

”Har man bara viljan går allt”

Linn: Min mamma brukar prata om att indianerna ”lånar” marken från sina barn, barnbarn och så vidare, så jag tycker man ska tänka på det. Ingenting varar för evigt, så man ska ta vara på det man har.

Mina värderingar är att jag vill ha ett bra liv, få vara frisk, ha vänner. Det är också viktigt att man har ett jobb med inkomst så man kan göra saker. 

Jag är glad, envis och social, men mitt tålamod svajar lite upp och ner, faktiskt, och småsaker kan göra att jag blir tjatig och gnällig när det gäller min kille… Annars kan jag hålla ut längre om det gäller att lära ut saker till en ny anställd på jobbet, till exempel.

Det blev lite kortfattat…

Ingela: Finns det hopp finns det kvalitet. Finns det kvalitet finns det mål. Man ska leva från där man står idag och inte från FÖRR. Och man kan alltid förändra sitt levnadssätt.  Har man bara viljan och tror på sig själv går allt. Det är lätt att skriva det och svårt att utföra. Men det går. (Oftast.)
Jag ser mig själv som en glad, sprallig, utåtriktad person som älskar att sprida glädje och energi till andra männniskor. Jag är väldigt mån om dem jag bryr mig om! Familjen är en viktig del i mitt liv…Men någonstans i mig har jag känt och känner att något hindrar mig från att leva fullt ut, så som jag vill. Det ”monstret”vill jag ha ut och bort från min kropp. Jag vill kunna känna den riktiga glädjen och säkerheten, så jag kan må bättre och kan ge min familj och mina vänner den kärlek som jag vet att jag har.
Men jag har en väldigt stark självkontroll. Har jag bestämt mig för något och känner rätt energi för det, så ger jag mig inte. Jag har varit förkyld en tid, men nu börjar jag bli bättre!

Kram, kram från Linn och Ingela

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Viktigt stanna upp och reflektera”

Reflektionerna ni skrivit är kanonbra och är framför allt till för er själva. Det är många gånger så att vi har svårt för att stanna upp och fundera över våra värderingar och livsfilosofier.

Vad skönt att du börjar bli frisk,  Ingela. Det är jätteviktigt att vara fullt frisk när man tränar hårt. En promenad i lugnare tempo brukar gå bra när förkylningen är på väg bort.

När det gäller irritation över andras beteende, Linn, kan det vara ett tips att ställa sig frågan: ”Vad kan hans/hennes positiva intention (syfte) ha varit”  Genom att hitta syftet kan vi också lättare föreslå förändringar som leder till det målet.  Ibland kan det också vara nödvändigt, speciellt i en relation, att sätta sig tillsammans och fundera över vilka intentioner vi har i relationen. Vad vill vi att relationen ska leda till?  Därefter förhandlar man om hur det ska gå till…
Hur går det med motion och mat? Behöver jag justera något?

”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Glada hälsningar och glad påsk!

Bea