Snudd på mästerlig berättelse om en undersökningsdomare och en gammal mordhistoria han inte kan släppa greppet om. Efter karriären början han skriva ner händelserna och fallet nystas upp, bit för bit.

Filmen fick årets Oscar för bästa utländska film. Man kan bara fantisera om vad Hollywood skulle kunna ha gjort med denna historia. Här är det befriande fritt från biljakter och övervåldsamma scener, bara andlöst spännande.

 

Det som på ytan ser ut som en ordinär kriminalhistoria visar också på den rättsröta som fanns i det argentinska samhället åren före militärens maktövertagande 1976, och som säkert underlättade för de mörka krafterna att ta makten.

Utan omständligheten i inledningen och den stundtals allt för smäktande kärlekshistorien mellan domaren och hans kollega, hade denna film varit helt briljant. Men missa inte den här filmen.