Att städa en sjukhustoalett får ta högst tre minuter om det pressade schemat ska hållas för de privata städbolag som tar över när landsting och kommuner säljer ut sin egen renhållning för att spara. Städare sägs upp och de som blir kvar ska göra mer på kortare tid. Att den ekvationen inte går ihop visar exempelvis flera larm om hälsovådligt smutsiga sjukhus i Stockholm och Lund. Landstinget i Jönköping klarade socialstyrelsens oanmälda granskning av sina kliniker bra. Att Jönköping är ett av få landsting i landet som har kvar städning i egen regi är en förklaring, menade Kommunals ombudsman Conny Rapp i ett inslag i SVT (16 mars). Egna väl­utbildade städare gör helt enkelt ett bra jobb. Så länge det nu varar. Ett sparbeting på tio miljoner har precis genomförts. Det betyder fem-sex tjänster färre, vilket landstinget vill genomföra utan att påverka kvaliteten. En from men orealistisk förhoppning.

Medan debatten rasar om rut-tjänsterna så pågår en allvarlig försämring av hygienen utanför våra hem. Det hotar folkhälsan mera än några dammråttor under tv-soffan. En miljard ungefär kostar rut-rabatten oss skattebetalare. Och det är huvudsakligen medel- och överklassen som drar nytta av tjänsterna. Av låginkomsttagarna har inte ens en procent utnyttjat rut. Mest avdrag har en liten grupp miljonärer gjort. Det handlar inte om att missunna småbarnsfamiljer städhjälp, eller att vara emot att svarta jobb blir vita. Frågan gäller, som Arbetar­rörelsens tankesmedja skriver, hela inställningen till skatter och skattepolitik. Och där visar den borgerliga alliansregeringen tydligt vad de vill: skattepengarna ska flyttas från det gemensamma till det privata. Några fler jobb ger inte rut, däremot flyttas de till höginkomst-hemmen från andra sektorer.

Vad är det för fel på rut-avdrag, undrade jag i en ledare här för sex år sedan och uppmanade den dåvarande S-regeringen att åtminstone införa det på försök. Nu har det provats i borgerlig regi och de goda effekterna för samhället som helhet har uteblivit. Om vi inte har råd att ge våra sjukhusstädare anständiga villkor och rimlig tid att göra ett bra jobb har vi knappast råd att betala skattepengar för städning av välbeställda människors hem.