Att lösa det mysteriet är besökarens uppgift i Kommunals jubileumsutställning som nu öppnar i Norrköping. Det är en utställning med fokus på barnen som tagit plats på Arbetets museums gatuplan.

I Valleby bor de välkända barnboksfigurerna Lasse och Maja. De har en detektivbyrå ihop och är visserligen vana mysterielösare, men har nu för första gången tagit form i en utställning.
– Det är jätteroligt! Vi har tidigare gjort julkalender, långfilm och en teaterföreställning i Linköping. Men vi har inte varit med om att göra en utställning, säger illustratören Helena Willis som ligger bakom böckerna om LasseMajas Detektivbyrå ihop med Martin Widmark.
Den största utmaningen låg i att tänka i en helt ny skala.
– Mina bilder är ju annars bara en hundradel så stora. 

Elever från Folkparksskolans årskurs 2 är på plats för att hårdtesta innehållet. Och de gillar upplevelsen, verkar det som.
– Jätteroligt, tycker klasskompisarna Jordan Pulkkinen och Eldian Idic under provkörningen av ambulansen.
Barnen är väl bekanta med staden Valleby har inga problem med att klura ut vem som kidnappat kommunalarna.

Jordan Pulkkinen och Eldian Idic från Folkparksskolan i Norrköping provkörde ambulansen.
Jordan Pulkkinen och Eldian Idic från Folkparksskolan i Norrköping provkörde ambulansen.

Utställningens budskap är att utan kommunalare blir det kaos. En sann bild, enligt Kommunal Östergötlands ordförande Maj Karlsson.
– Samhället bygger ju på att det finns kommunalare som utför våra välfärdstjänster. Och om det fallerar så fallerar våra vardagsliv.
Utställningen Mysteriet med staden är en del av Kommunals 100-årsfirande och riktar sig både mot de egna medlemmarna och allmänheten i stort. Men framförallt är det barn som är målgruppen.
– Barnen får se vad kommunalare jobbar med. Och kanske inspirerar det till att de vill ha ett av de här jobben i framtiden, säger Maj Karlsson.

 

Valleby utställning Arbetets museum
Kaos breder ut sig i Valleby. Vem har kidnappat de fem kommunalarna?

Mysteriet med staden

I den tecknade staden Valleby råder kaos. Fem kommunalarbetare har kidnappats och ingenting i staden fungerar som det ska.  
Besökaren får följa LasseMajas detektivbyrå runt i staden för att lösa mysteriet, men också för att hjälpa till där det behövs. Skolbarnen måste få mat, stadens avloppssystem repareras, barnen på förskolan tas om hand och de gamla få hjälp.

Utställningen öppnar
den 13 mars på Arbetets museum i Norrköping och visas till den 17 oktober. Därefter går uställningen på turné till bl a Uppsala och Kristianstad.