Om fler svenska redaktörer resonerade så klokt som Stefan Eklund skulle det vara ett effektivt vapen att hindra unga muslimer som brottas med sin identitet att dras till de fundamentalistiska grupper. 

Det betyder mycket när företrädare för media inte nöjer sig med att bara försvara yttrandefriheten utan också är beredda att diskutera innehållet i budskapet. Eftersom muslimer allt för ofta i media förknippas med terrorism, kvinnoförtryck och djurplågeri får fundamentalisterna gehör för sina påståenden om att muslimer föraktas i de europeiska länderna.
Det faller inte bara på demokratiska muslimer att skapa en nyanserad bild.

Det var också glädjande att höra på SVT i morse att Vilks teckningar inte har skapat någon som helst uppmärksamhet i den muslimska världen. Jag förstår att de muslimska extremisterna inte har något intresse av att anordna demonstrationer efter fiaskot med protesterna mot Jyllandsposten.
I Kairo som har 14 miljoner invånare lyckades de bara samla 5000 människor och av Istanbuls 14 miljoner invånare var det endast 400 som gick i demonstrationerna mot Jyllandsposten.

Jag var lättad att de extremisterna inte samlade fler människor men samtidigt förvånad över att det beskrevs som om hela det muslimska världen var i uppror.