Polisen Cristi vägrar att gripa en ung kille som har bjudit på hasch – han tror nämligen att lagen snart kommer att ändras och vill inte förstöra killens liv i onödan. Vad betyder ordet samvete? Cristi måste välja mellan sin egen definition eller ordbokens och lagbokens, som chefen tvingar honom att recitera.

Den rumänska nya vågen är så långt ifrån Hollywood man kan komma – här får man vänta tills sekreteraren knappat färdigt på tangenterna eller tills Cristi druckit ur sin pappersmugg med te. Det är fint men stundtals blir jag rastlös av att inget särskilt händer.
Trots att språket har en central roll i filmen är tystnaden också utmärkande. Det är sparsamt med dialog såväl i arbetet som hemma vid middagsbordet med hustrun.

Filmen hedrar realismen genom att låta tillvaron vara långsam och tråkig och beskriver uppgivenheten i att arbeta med något som går stick i stäv med ens egen moral.