Karin och Marianne har arbetat på Sundsvalls sjukhus i över 30 år. De är nu verksamma på lungkliniken där det idag finns tolv patienter. De berättar att besparingarna har fört med sig att just deras avdelning ska slås ihop med infektion. Vi går in på den gamla slitna delen av sjukhuset som vårdar lungsjuka med cancer eller kol.
– Det är en gammal avdelning som ska stängas, det kommer att drabba patienterna hårt, säger Karin Hansson.

Cirka 400 undersköterskor är varslade. Är era jobb hotade?
– Vi blir väl omplacerade, men var vet ingen idag.
– Jag tror nog inte att vi får sluta. Vi har jobbat så länge, över 30 år, så vi får nog ha jobben kvar, säger Karin. De får medhåll av Kommunals sektionsordförande Jan Olov Lampinen, som tror att just Karin och Marianne får behålla sina anställningar.
Det blåste kring Jan Olov själv ett tag i början av året när folk fick reda på att han som landstingsledamot (S) varit med och fattat beslut om besparingarna. Efter det valde han att hoppa av och som han säger ”kämpa för medlemmarna.”
Sundsvalls sjukhus ledning och Kommunal har nu tillsatt gemensamma arbetsgrupper för att analysera vilka konsekvenser för arbetsmiljön en så kraftig ned-dragning som att säga upp totalt 700 anställda medför.
– Sådana där gemensamma grupper är bara teater, säger Karin och Marianne. Sådant där har vi varit med om förr och det gav ingenting.

Vi besöker en av lungpatienterna som ligger inne, Sigge Jonsson, från Matfors.
– Det här är ingen fabrik, personalen producerar inget som politikerna säger att de ska göra, skriv det! De hjälper och vårdar mig som är sjuk, det är därför jag är här!
– De tror att man ska kunna säga upp 700 personer utan att det märks, men det innebär ju bara att vi som blir kvar måste jobba hårdare. Hur ska vi orka? undrar Karin. Vi har det så hektiskt idag med bara 12 patienter. Tusen uppgifter att göra. Det är så stressigt att man får dåligt samvete bara man tar sin matrast.
Marianne tror att de som får sluta är de som kommer att nå pensionsåldern om några år, medelåldern på Sundsvalls sjukhus är på 48 år. De kommer sannolikt att erbjudas avtalspension.
– Det är nästan så man önskar att man vore några år äldre, säger Karin. Då skulle man slippa det här.