Dagen innan hade jag domedagssurfat, som min sambo kallar det. Det är när man googlar på något hemskt, i detta fall ”kejsarsnitt” och ”komplikationer” och sedan lusläser alla värsta tänkbara scenarion. Allt från ”jag dog på operationsbordet” till ”de fick ta bort min livmoder” tog jag mig igenom. Hemskt javisst, men det jag verkligen fastnade för var ”jag kände när de skar”.

Jag skrattade lite urskuldande och tog sedan mod till mig.
– Man ska ju inte tro allt man läser på nätet men ibland dyker det ju upp fall där bedövningen inte tar…
Läkaren tog min rädsla på största allvar. Hon förklarade ingående att smärta och kyla går i samma nervbanor. De utför noggranna tester innan de sätter igång. Och så är man ju vaken och kan säga till. Lugnade gick vi därifrån.
I bilen på vägen hem slog jag på radion och Ekots huvudrubriker dundrade skoningslöst rakt ut. Vi höll bokstavligt talat på att köra i diket.
”Hur känns det att genomgå ett kejsarsnitt när bedövningen inte tar? Hannafia i Lund vet.”

Jag tryckte på radions alla knappar samtidigt för att stänga av eländet. Resultatet blev i stället att jag lyckades höja ljudet. Hur var det möjligt? Just denna dag…
Bara en vecka senare var det dags för samma nyhet igen, fast denna gång hade händelsen utspelat sig i Sundsvall. En stackars kvinna där hade fått utstå exakt samma sak. Jag diskuterade saken med en numera före detta vän.
– Kommer du inte ihåg boken ”Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini? Där fick de ju skära ut barnen utan bedövning vid alla snitt. Det fanns ju ingen bedövning i det krigshärjade Afghanistan, malde min före detta vän exalterat på. De fick en pinne att bita i för att inte bita sönder tungan…
– Hade glömt det, väste jag hatiskt mellan sammanbitna tänder.

Svärmor tröstade med ett klokt argument:
– Är det någon gång man kan känna sig lugn så är det efter att sådana här saker har hänt!
Förmodligen har hon rätt, det är säkert extremt ovanligt att bedövningen inte tar. Men nu efterlyser jag kioskvältande berättelser om kejsarsnitt, både domedagsprofetior och hallelulja moments. Så varsågod att dela med dig!