Assisten AB är ett av nio assistansföretag i Skåne som vägrar teckna kollektivavtal med Kommunal. Företaget startade 2003 och hade som mest 35 brukare som kunder. Efter en kontroll som skattemyndigheten gjort av branschen avslöjades fusk.
De anställda personliga assistenterna var ofta föräldrar eller syskon, och de fick en lägre timlön än genomsnittet i branschen. Därmed kunde skatt och sociala avgifter hållas nere. Brukarna och företaget kunde sen dela på den del som ska täcka olika omkostnader.

Assistansersättningen är i år 252 kr per timme, i vissa fall 282 kr. Man räknar med att 85 procent av det går till lön till assistenterna. Men i det här företaget gick bara hälften till lön.
Ägarna kunde på det här viset ta ut en hög vinst, och har nu en skatteskuld på närmare 10 miljoner kronor. Konkursförvaltaren säger till Helsingbord Dagblad att han är förvånad över att Försäkringskassans kontroll är så dålig. Han har anmält ägarna till ekobrottsmyndigheten.

Också på Kommunals sektion i Helsingborg är man kritisk mot den bristande tillsynen av assistansföretagen.
– Vi hade medlemmar ett tag i det här företaget och försökte förgäves få ett kollektivavtal, säger Martin Sjösten som är regionalt skyddsombud. Jag tycker kommunerna skulle få i uppgift att kontrollera företagen, som det är nu fungerar det inte.
Men förändringar kan vara på väg:
– Just nu bereder regeringen förslagen från den statliga assistanskommittén, och där finns förslag om att länsstyrelserna ska godkänna de här företagen, säger Tomas Sundberg på Riksförsäkringsverket.

Försäkringskassan kan anmäla företag som de misstänker fuskar till skattemyndigheten, men de kan inte själva stoppa utbetalningen.
Marin Sjösten på Kommunal gissar att det finns uppåt
400 personliga assistenter i sektionen.
Men de flesta arbetar åt kommunen eller åt någon av de två Independent Living-företagen Kullabygdens IL eller Helsingborgs IL.
– Men det finns också andra mindre företag som vi har avtal med.

De här assistansföretagen i Skåne har inte skrivit på avtal med Kommunal:
o Assisten AB (konkurs)
o Baggium AB
o Charkas Assistans AB
o Förlösa Kvarnens Byggnadsvård AB
o Guldia Assistans AB (samma ägare som Charkas)
o Marcus Assistans AB
o Vita Partner