Mona Zephir arbetar sen 2001 som lokalvårdare på Kommunals förbundskontor i Stockholm, men har bott i Sverige med sin familj sen 1991. Hon har en syster i Paris och en bror och två systrar i Port au Prince.
– Min syster i Paris ringde tidigt på onsdagsmorgonen och berättade vad som hänt. På väg till jobbet såg jag bilder i tidningen, då började jag förstå vidden av katastrofen. I två dagar försökte vi få kontakt med mina syskon, men nådde inte fram.

Det var svårt att jobba och svårt att sova.
– Det var som om jag var där, och såg allt framför mig. Men jag fick fint stöd av mitt arbetslag på Kommunal, och vi haitier som bor i Sverige har haft täta kontakter och försökt hjälpa varandra att förmedla kontakter och uppgifter om släktingar.
På fredagen fick Mona äntligen besked om att hennes syskon hade klarat sig, ett syskonbarn var skadat men inte livshotande. Men hon vet fortfarande inte om hennes farbror är i livet.

Det finns drygt 160 haitier i Sverige, och de har en förening och en hemsida.
– Vi träffades i lördags, för att dela sorgen och stödja varandra. Några ungdomar gick ut och samlade in pengar. Jag tycker att media har tagit det som hänt på stort allvar och uppmärksammat katastrofen.

Mona Zephir hade planerat att resa till Haiti i juni, det var åtta år sedan hon var där sist.
– Men nu går det inte förstås. Det har bara blivit fattigare och sämre år från år på Haiti. Många överlever på den hjälp de får från släktingar utomlands. Nu handlar det om mat, vatten och sjukvård för alla skadade, och så att ta hand om alla föräldralösa barn, det är det viktigaste just nu. Sen behövs massor av annan hjälp också.

Kommunal skänker 100 000

Kommunals förbundsstyrelse har beslutat skänka 100 000 kr till ISKA:s solidaritetsfond som stöd till återuppbyggnaden på Haiti.
De fackligt aktiva på Haiti ska vara med och bestämma hur pengarna ska användas.