KA 100 årPå femtio- och sextiotalets modesidor var det bara en sak som gällde. Paris, Paris, Paris. Modemetropolen benämns som en person, som en viktig makthavare. Och det Paris beslutat, det bör vi följa. Om kroppsfiguren är rätt, vill säga.
I nr 8/1954 rapporterar Kom­mun­­al­­arbetarens modeskribent Brita Störtebecker om hår- och hattmodet i Paris. Ungdomliga korta frisyrer med små hattar var det som gällde. Eller enormt vidbrättiga. ”Men det var också mycket långa mannekänger som bar dem. Tänk på det, svenska systrar, korta ben och satta figurer göra sig ej besvär!” Om skribenten var ironisk eller enbart brutalt rak och ärlig är svårt att urskönja. Men detaljerat skrev hon. Och länge. Hennes signatur står under de allra flest reportage om modets trender, på femtio- sextio- och sjuttiotalet.

Tecknad kvinnaModereportage om Paris trender, utbud och priser varvas med vad man skulle kunna kalla granskande konsumentjournalistik, som samtidigt upplyser om hjälpmedel för systern som inte har getingsmal midja. ”Många tror, att de blir smalare ju hårdare gördel de kan pressa in sig i. Det är fullständigt fel. Det som kläms in på ett ställe måste komma ut på ett annat”, skriver Brita Störtebecker när hon granskar korsettmodet och ger tips och råd ”som kan ge trevnad”.
Det är inte ofta mannen förekommer i modesektionen. Det är klänningar, kappor, hattar, väskor, skor, prickigt, getingmidjesmalt, randigt och baddräktsmode som diskuteras.

Smäckra damer i eleganta, svala poser i prickiga och veckade klänningar och långa kappor ersattes så småningom av reportage om secondhandvågen i mitten av sjuttiotalet och mönsterbeskrivningar till ”Ulliga, gulliga, bulliga” tröjor i nr 26/1985.
Baddräktsmodet var dock ständigt aktuellt och det skrevs om underklädesmodet även i nr 4/1995.

Spetsigt eller sportigt var två motsatta trender som rådde. Nu är det skribenten Åsa Cassel som lika ingående guidar kommunal-arens kvinnliga medlemmar i underklädesvärldens snåriga värld ”. Jag provar en bygelbehå från Warners för 300 kronor. Den sitter jättesnyggt sedan jag fått lära mig hur man lutar sig framåt och petar brösten på plats från sidan.”