– I mitten av 90-talet sökte jag en kurs vid Umeå Universitet som hette omvårdnad, den var forskarförberedande. Sen läste jag ytterligare kurser för att kunna ta examen. De flesta andra som disputerar i omvårdnad är sjuksköterskor, till skillnad från dem är jag fortfarande undersköterska.

Du har skrivit din disputation om magmassage och förstoppning, hur kommer det sig?
– Har man jobbat som undersköterska i 25 år vet man att förstoppning är ett problem. Jag jobbade i nattpatrullen, jag bad om att få utbildning i massage och fick det. Så kom jag tillbaka och gav massage till en vårdtagare. Hon tyckte att det kändes bra, men nästa dag så hon nej tack. Dagen efter massagen hade hon suttit i färdtjänstbilen och så hade magen kommit igång. Hon kopplade ihop massagen med magen. Sedan började jag jobba på en strokeavdelning. Där har många problem med magen, då började jag fundera på det här med magmassage.

När blev dina funderingar forskning?
– När jag kom in på forskarutbildningen sökte jag runt och upptäckte att det bara fanns få studier om magmassage och förstoppning, men ingenting tillräckligt för att ge medicinska rekommendationer.
Min studie styrker tidigare studier som är gjorda, tio till femton minuters magmassage har effekt på trög mage. På det sättet kan man ibland slippa laxermedel som är ganska jobbigt.

Hur har din bakgrund som undersköterska påverkat din forskning?
– Svårt att säga, jag har inget att jämföra med, men jag har med mig ett patientnära perspektiv.

Hur kombinerade du studier och arbete?
– Innan jag började disputera jobbade jag i nattpatrullen och läste halvtid på dagarna. Det var jobbigt men roligt, jag fick en vidare syn på vad omvårdnad är. I början hade jag inte en tanke på en forskarutbildning.

Vad har du för råd till kommunalare som funderar på att börja plugga?
– Gör det! Man kan väl bara börja och se om det är något som passar. Gängse bild är att när man går vidare från att vara undersköterska blir man sjuksköterska. Det här var ett sätt för mig att gå vidare som undersköterska. Det känns viktigt att ta med undersköterskeperspektiv till forskningen.