– Ja det är arbetsmiljötidningen Du&Jobbet som gett mig utmärkelsen efter att en arbetskamrat, bussföraren Walther Brandl nominerat mig.

Hur blir man ett bra skyddsombud?
– Genom att vara påläst och aldrig ljuga.

Hur är det att ständigt leta fel på jobbet?
– Ja det kan verkar som om jag ständigt slåss mot väderkvarnar att man bara hittar fel och ser brister  hela tiden. Men det är mitt uppdrag att se till så att lagen följs och att det bedrivs ett systematisk arbetsmiljöarbete.

Så du får förståelse från arbetsledningen?
– Inte alltid. En del tror att det är facket som kommer och klagar, men då ber jag dem läsa arbetsmiljölagen.

I nomineringen står det: ”Peter är alltid redo, man kan ringa honom nästan när som helst om man stöter på någon form av problem. Han hjälper en att antingen lösa problemet själv genom att guida en hur man skall gå till väga eller så kommer han så snart han kan för att hjälpa en i egen hög person.”

Hur känns det att få höra sånt?
– Det är klart man blir smickrad över den uppmärksamheten. Men jag ser det som ett erkännande till alla mina kamrater som också har uppdraget att vara skyddsombud.

Hur länge har du har jobbat fackligt för Kommunal?
– I snart 15 år, och haft olika uppdrag genom åren. Det var den vägen jag tog på sig posten som skyddsombud.  Jag har alltid varit intresserad av fackligt arbete. Skyddsombud lät spännande. När jag var ute och körde buss irriterade jag mig på många saker som jag ville förändra.

Vad är det allvarligaste problemet för bussförarna idag?
– Hot och våld. Där har mitt arbete gett resultat, i och med att kontanthanteringen försvann. Det var ett stort genombrott.
Det krävdes bland annat att vi stoppade jobbet vid tre olika tillfällen för att kravet på kontantfritt skulle få gehör.

Peter Björklund är nu nominerad till Stora skyddsombudspriset 2009.