”Alice in Wonderland” ger 11,6 miljoner träffar på 0,09 sekunder vid ett sök på webben. Sagan kallas med all rätt klassisk. Frågan är ändå, hur många av dagens barn och unga har verkligen läst själva boken?

Förmodligen har fler sett filmen. Disneys version kom 1951 och gavs ut på nytt 2002. I nyutgåvan i bokform är gullighetsfaktorn noll, det är klassisk sagomystik, i engelsk tradition. Boken om flickan som ger sig ner i ett kaninhål helt frivilligt kom till i 1800-talets England, då barnsagan börjat ta form som genre. Den skulle roa både barn och vuxna, inte anpassas och gullas till som dagens barnböcker.

Alice i Underlandet, här i oavkortad version och med nya, fantastiska, allt annat än insmickrande illustrationer av Robert Ingpen berättades först för tioåriga Alice och hennes systrar under en utflykt år 1862 och blev sedan nedskriven. Bilderna understryker draget av absurd, ofta läskig dröm, i en tid då dessa hade börjat bli intressanta.
Den skämtsamma historien kan vara svår att ta till sig, om man söker rim och reson i det som händer. Men de många förvandlingarna, (fler än hos Kafka) grymheterna,  och de ständiga hoten om halshuggning går att härbärgera i sagans form. Och Alice själv fixar tillvarons alla egendomligheter utan problem.

Bokens nonsensverser, talande djur, krocketspelande kortlekar, och muntra drift med auktoriteter har inspirerat många av stora barnboksförfattare, som Lennart Hellsing, Tove Jansson, Kenneth Grahame, Astrid Lindgren. Alice är ett egensinnigt och långtifrån insmickrande barn – som känns uppfriskande även i vår tid. Hon är vetgirig, skarpögd, orädd och olydig.
Alice ingår i en tradition av genomskådande, osentimentala, starka flickor, som även finns i exempelvis Francis Hogdson Burnetts den Hemlighetsfulla trädgården, och som det råder skriande brist på i dagens barnlitteratur.

Christina Westmans översättning är mästerlig. Boken är tjock, men kan med fördel läsas högt. Ramsorna och visorna är vällustigt rytmiska och alla ord och begrepp måste inte begripas i en bra berättelse. Alice utmanar oss, kanske mer än någonsin.