1) I kulturpropositionen försvinner pengarna till LO:s ”Kultur i arbetslivet”, som bland annat gått till projekt som Läs för mig pappa. Vad kommer hända med Kultur i arbetslivet?
– Det kommer vi att återkomma till. Många av LO-förbunden har sedan lång tid tillbaks hållit upp kulturen och det tycker jag man ska fortsätta med.

2) Så ska pengarna i stället komma från facken?
– Facken betalar ju redan idag hälften av pengarna. Men jag skulle inte säga att det här är prioriterade områden för den statliga kulturpolitiken.

3) Kulturpropositionen vill att tidskriftsstödet ska gå till färre tidningar. Vad kommer hända med antirasistiska tidningar som Expo och feministiska tidningar som Bang?
– Det får vi se, ingenting är sagt än om vilka som får stöd. Men ska man vara så otroligt bred att allting kan bli kultur, då blir till slut ingenting kultur.

4) Finns det inte risk att tidningarna rasar ihop utan stödet?
– Det vet vi ju inte. Det återstår att se. Vi ska nu ta fram en ny förordning för hur det där ska se ut. Och det är också märkligt att det bara är de tidningar som går med förlust som ska kunna få det. Det är inte precis nåt incitament till att tidningen ska gå bättre.

5) Nio av tio dagstidningar i Sverige är borgerliga. Tycker du att det är ett problem?
– Jag tycker nog att debatten är rätt öppen ändå. Många tidningar med en borgerlig profil anstränger sig för att spegla alla åsikter och det tycker jag att man gör bra.

6) KD-ledaren Göran Hägglund skrev en debattartikel om verklighetens folk där han hävdade att kulturdebatten styrs av en vänsterelit. Håller du med?
– Ja, och jag är jätteglad att han blandade sig i diskussionen. Sen kan jag bli förvånad över att det blev en sån oerhörd reaktion. Det pågår ju så många parallella diskussioner, det är inte så att det bara pågår en kulturdiskussion. Och många kulturskribenter skriver exkluderande, man bjuder inte in. Man skriver för en liten utvald elit.

7 Vilken var din senaste genomgripande kulturupplevelse?
– Igår lyssnade jag på en japansk countertenor som sjunger Händel och Bach. Han har en magisk röst.

ID: Lena Adelsohn Liljeroth

Ålder: 54 år. Yrke: Kulturminister. Familj: Maken Ulf, före detta moderat partiledare och två utflugna barn. Bakgrund: Jour­nalist på bland annat SAF-tidningen. Bor: Stockholms innerstad. Aktuell: Med kulturpropositionen, Tid för kultur, som ska klubbas av riksdagen i december.

Tre måsten

Familjemiddagar: Åtminstone en gång i veckan drar jag in ungarna.
Cykeln:  Jag kan inte leva utan min cykel.
Böcker:  Senast Mia Thörnbloms ”Så dumt!”.

Fem snabba svar

OPERA / MUSIKAL
BUSKIS / SHAKESPEARE
VERKLIGHETEN / OVERKLIGHETEN
AIK / DJURGÅRDEN
TJEJMILEN / GÖTEBORGS-VARVET