Ljungby satsar 12 miljoner på att erbjuda 100 arbetslösa ungdomar så kallade trainee/lärlingsjobb under ett halvår. Under sex månader ska de jobba i kommunen med avtalsenlig minstalön på 15 300 kronor i månaden.
Blir det jobb inom vård och omsorg?
– Vad de ska arbeta med är ännu inte klart, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Bengtsson (C).
Satsningen finansieras med nya statliga pengar.
­- Vi hoppas det blir väl investerade pengar. Ungdomarna får in en fot i arbetslivet samtidigt som de kvalificerar sig för a-kassa, säger hon.

Peter Freij på Kommunal i Ljungby säger att ännu är inget klart, men det ska förhandla med kommunen om detaljerna. Han håller med om att viktiga i satsningen.
– Det har varit tal om neddragningar på vissa ställen och då kan det ju inte bli tal om att sätta in ungdomar som ska lära sig jobbet, säger Freij.
 
Skellefteå gör en liknande satsning. 85 ungdomar får jobb i ett halvår för 15 600 kronor i månaden. Det är lokal lägsta lön i Kommunal.
De kommande åren behöver man rekrytera 500 anställda om året för att klara pensionsavgångarna.
I jobbet ingår också en tvådagars facklig grundkurs i Kommunal eller andra fack som berörs.
– De ska jobba i alla förvaltningar säger Håkan Nilsson, ordförande i sektion 17 kommunal Västerbotten. Vi ser det här som ett mycket bra intiativ. Vi behöver ha in mer ungdomar i de framtida offentliga jobben.