– Vi har varit med och sponsrat 30 000 kronor till ett event som pågår efter att filmen visats. Eventets syfte är att vi som medborgare får vara med och tycka till om filmen. Kommunal vill signalera hur viktig frågan är och att bidra till eventet var ett sätt att markera det på, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Ikväll 9 oktober har alltså Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Bananas!*” premiär runt om i Sverige. Filmen har väckt mycket debatt redan innan sin premiär.
”Bananas!*” skildrar nicaraguanska lantarbetares kamp mot ett av världens största frukt- och grönsaksföretag Dole Foods. Under 1970-talet använde Dole ett förbjudet och giftigt bekämpningsmedel på bananplantager där dessa lantarbetare arbetade.
Medlet orsakar bland annat sterilitet.

Kommunal, som organiserar lantarbetare, har gett ekonomiskt stöd till den tekniska utrustningen som behövs för att ett interaktivt samtal ska kunna föras efter att filmen visats. Publiken på 25 digitala biografer eller hus i Sverige kan alltså efter filmvisningen vara delaktiga i samtalet och ställa frågor direkt till regissören Fredrik Gertten.
Övriga sponsorer är ABF och Svenska Filminstitutet.

Den som vill se filmen och delta i det interaktiva samtalet efter "Bananas!*" kan göra det på dessa platser:

Stockholm - Rio
Göteborg - Roy
Malmö
- Spegeln
Lund - Kino
Östersund - Regina
Båstad - Biografen Scala
Skärhamn - Saga
Uppsala - Fyris
Fagersta - Folkets Hus
Gusum - Folkan
Järfälla - FH Bio Kallhäll
Mörrum
- Bio Laxen
Nynäshamn - Vågen
Osby - Bio Borgen
Skoghall - Folkets hus bio
Ånge - Folkets Hus Bio
Åseda - Folkbiografen
Haparanda - Folkets Hus Haparanda
Tomelilla - Brösarps bio
Västerås - Elektra bio
Örebro - Roxy
Trollhättan - Forum – Folkets hus
Stockholm - Zita