– Det här är inte ett pris till mig. Det är ett pris till kvinnorörelsen och till alla Irans kvinnor som kämpar för demokratin.
Det sa Parvin Ardalan när hon på fredagseftermiddagen till slut fick ta emot Olof Palmepriset. Priset delades ut av Pierre Schori och Joakim Palme.

Parvin Ardalan har under många år kämpat för demokrati i Iran. Hon tilldelades Olof Palmespris för sin kamp, men hindrades av regimen från att komma till Sverige.
Hon har fått en villkorlig fängelsedom för att ha ”hotat rikets säkerhet”.
Parvin Ardalan har inbjudits till Sverige av tidskriften Bang. I deras senaste nummer om yttrandefrihet och kvinnors rättigheter medverkar hon med en text om den iranska kvinnorörelsens kamp för jämställdhet.

I artikeln skriver hon bland annat om att hon denna sommar – under demonstrationerna i hemlandet Iran – upplevt några av sina lyckligaste dagar:
– Under de dagarna var det något som hände, vi var inte längre ensamma. Det kändes bra eftersom det var en möjlighet för mig och många andra att visa våra krav på demokrati och krav på förändring, säger Parvin Ardalan.

En del av prismotiveringen löd: ”med sitt engagemang och enträgna arbete representerar hon en demokratins och dialogens väg i en konfliktfylld region.”
Parvin Ardalan medverkar under sitt besök i Sverige i ett samtal på Södra Teatern i Stockholm den 6 oktober.