1) Varför är måttlighetsdrickande en risk för jobbet?
– Det trubbar av dina reaktioner, ställer till med arbetsolyckor. Arbetsgivaren har större problem med dem som dricker måttligt, de är många. Måttligheten är  inte riskfri, man går ut och in ur olika grupper, är riskbrukare, missbrukare eller kommer att bli det.

2) Kan man sluta dricka själv?
– Forskarna säger att man kan självläka, utan hjälp från sjukvården. Därför är riskbruksprojekten spännande. I dem frågar man människor om deras alkoholvan­or, om blodprov tas svarar folk utifrån vad de tror syns i provet. De som ligger i överkant får en nedgång i konsumtionen. Det är viktigt att bara företagshälsan får svaren.

3) Ska man alkotesta en läkare före operation?
– Ett alkolås för att få komma åt kniven? I jobb med ett allmän-intresse, kan man nog kräva obligatoriska tester. Men screening kan göra att man inte blir anställd, det är ett jätteproblem. Lastas för mycket av kostnaderna för socialförsäkringarna på arbetsgivarna ökar gallringen vid anställning.

4) Vad kostar alkoholen arbetslivet?
– Det kan jag inte svara på. Forskarnas uträkningar landar på 30 miljarder om året, ungefär en procent av BNP. Räknar man på att alkohol skyddar mot hjärtproblem, kommer man ner till 20 miljarder. Hälften ligger i arbetslivet. Frågan är hur mycket det kostar att vi gör ett sämre jobb för att vi är bakfulla.
– Det finns det inga ordentliga undersökningar på, en orealistisk siffra är 2,5 procent av lönesumman.
– Men även en eller en halv procent av lönesumma är mycket. En liten undersökning menar att i 30 procent av alla förtidspensioneringar skvimpar det alkohol under ytan.

5) Får den som dricker lägre lön?
– Det kan vara så. Med individuell lönesättning kan en missbrukare ha svårare att leva upp till kriterierna och halka efter.

6) Vad kan facket göra?
– Stötta dem som hamnar i problem. Om arbetsgivaren börjar ställa frågor om alkoholmissbruk, kan det vara tryggt att vända sig till skyddsombudet. Arbetsgivaren har skyldighet att hjälpa mig att få behandling och jag har rätt att gå igenom behandlingen och behålla mitt jobb.

7) Har du själv agerat när du tror att någon har problem?
– Jag har varit med om det ett par gånger. Jag ställde frågor, de jag talat med har inte förnekat att det varit ett problem och då har det varit relativt lätt att slussa dem vidare.

ID: Gunnar Wetterberg

Ålder: 56 år.
Bor: Hus i Enskede, södra Stockholm.
Familj: Sambo, fem barn och ett barnbarn.
Bakgrund: Historiker, har arbetat på Utrikesdepartementet, Finansdepartementet, Svenska Kommunförbundet.
Yrke: Samhällspolitisk chef på Saco.

Tre måsten

Historia.
Odla: Nu ska jag ympa ett äppelträd.
Röra på mig: Att vara i hyfsad trim är viktigt.

Fem snabba svar

VIN / VATTEN
SYSTEMET / VIN I BUTIK
JOGGA / LÄSHÖRNA
AFTER WORK / FIKA
FACKBOK / ROMAN