Camilla Sparring får 2009 års konsumentpris ”Blåslampan” för att hon genom sitt ”Matuppror” fått fokus på utvecklingen mot mer smaklös, förfuskad och storskaligt processad mat till barn, sjuka och äldre.

Camilla SparringMotiveringen lyder:
”Hennes raka budskap har höjt medvetenheten om följderna för matlust, hälsa och miljö hos konsumenter och politiker. Utan någon annan plattform än sin ilska, sitt engagemang och sin kunskap har hon mobiliserat 10 000-tals konsumenter och visat vad en enskild människa kan göra.”

I morgon, den 13 maj, håller Camillas matuppror en hearing i riksdagen dit politiska partier och många tunga institutioner har bjudits in.
Ämnet är: Hur kan Sverige bli det goda exemplet vad gäller att vända trenden från konsumtion av mat, vars produktion och beredning mer optimeras utifrån ett producent- än konsumentbehov (s.k. industrimat), till mera naturlig mat för ökad matglädje och bättre hälsa?