SamlarenHösten 2007 ställde Renova ut speciella kärl, ”Samlaren” i fyra Coop-butiker i Göteborg. Här kunde människor göra sig av med glödlampor, lågenergilampor, uttjänta mobiltelefoner, rakapparater och liknande. Försöket blev en succé, människor slapp åka till återvinningsstationen för att slänga miljöfarliga vardagsvaror.

En utvärdering som gjorts visar att Göteborgsförsöket var lyckat; 4,5 ton samlades in första året i Samlarna. Det kunde jämföras med drygt fem ton som 16 miljöstationer tog emot under samma tid.
Intresset har varit stort från andra kommuner, och nu införs den bland annat på arbetsplatser i Solna och i butiker i Härryda, Västerås och Malmö.

Idén med att ha speciella återvinningskärl för miljöfarligt avfall i butik, utarbetades i ett samarbete mellan det kommunägda återvinningsföretaget Renova, Coop och Kretsloppskontoret i Göteborg. Designstudenter på Chalmers ritade ”Samlaren” som kan anpassas efter olika behov.
Vilken sorts avfall som tas emot varierar från butik till butik. Det kan handla om glödlampor, lågenergilampor, småbatterier eller småelektronik (leksaker, mobiltelefoner, rakapparat, eltandborste, uttjänta mp3-spelare etc.) Även farligt avfall som sprayburkar av olika slag kan lämnas i vissa Samlare.