NYHETER

Sjuka Maria hotas
av nollklassning

2009-05-06
Om Försäkringskassan drar in din sjukpenning måste du dagen därpå återgå till arbetet eller skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Även om din arbetsgivare betalar avtalssjuklön.
Annars kan du förlora rätten till ersättning om du blir sjuk på nytt.
Läs mer

”De raderar ut
en hel yrkesgrupp”

2009-05-06
Nu är det bara dagar kvar innan de får veta vem som blir arbetslös och vem som får stanna. Att ha jobbat i trettio år räcker inte när sju av tio undersköterskor för­lorar jobbet på Örn­skölds­viks sjukhus.
Läs mer

Kommunal: ”Besparingarna är orimliga”

2009-05-06
Kommunals företrädare har aldrig varit med om besparingar i den här omfattning­en.
— Vi kan inte göra så mycket som fackförbund i en sådan här situation, mer än att se till att det går till på rätt sätt, säger Inger Söderlind, Kommunals ordförande på sjukhuset.
Läs mer

PÅ JOBBET

En ung satsning på äldreomsorgen

2009-05-06
På helgerna lever de gamla upp på många äldreboenden i Stockholm och i Skåne. Ungdomar kommer för att lyssna på deras berättelser och spela spel. Ung Omsorg arbetar generationsöverskridande för att ge de äldre det lilla extra.
Läs mer

TEMA: TRÄDGÅRD

En tuffing i täppan

2009-05-06
Violer och penséer är lättskötta och populära blommor som alla kan plantera. De klarar av frost och ger en färg­klick i vardagen. De finns i många färger och sorter, årets nyhet heter ”Violet and white”.
Läs mer

Hallå där: Gunnel Carlson!

2009-05-06
Gunnel Carlson som tillsammans med Susanna Hultin skrivit boken ”Rensa trädgården från kirskål, kvickrot, mask­rosor, tistlar och annat ogräs”.
Vad ska man göra med ogräset?
Läs mer

LIV & HÄLSA

Chefsproblem? Välkommen till Psykakuten

2009-05-06
Hur förhåller man sig till en dålig chef? Improvisationsteatern Psykakuten försöker lösa jobbproblemen över en lunchtimme.
Läs mer

Taktil beröring gör susen för äldre

2009-05-06
Äldre mår bättre av att få taktil beröring. Metoden kan i framtiden ersätta viss vanlig medicin, det tror Emelie Miller, student vid Göteborgs Universitets psykologi­ska institution.
Läs mer

Kom i toppform i ditt hem

2009-05-06
Funderar du på att köpa en träningsmaskin? KA:s köpguide hjälper dig. Vi har jämfört de fem vanlig­aste konditionsmaskinerna för hemmabruk: Motionscykel, trappmaskin, crosstrainer, roddmaskin och löpband.
Läs mer

KomIForm-vinnarna

Vinnarna i halvtid

2009-05-06
Personliga tränaren Bea Ahlperby peppar så klart hela tiden. Men det är inte fel att ha en coach på hemmaplan också. Vilket är precis vad Marie och Marie, Camilla och Ann-Catrine och Susanna och Ulrika har. De vann ju inte bara Bea utan också var­andra i vår KomiFormtävling i KA 1-09!
Läs mer

Tipsa våra vinnare – vinn en träningströja!

2009-05-06
Hur kom du i form? Vad fick dig att leva ett hälsosammare liv? Ge ditt bästa råd till våra sex vinnare. De bästa tipsen belönas med en KA-träningströja.
Läs mer

KULTUR

Han skrev boken han själv ville läsa

2009-05-06
I skepnad av pappan som skrek ”Eeeeemiiil!” och den finurligt plirande Skalle-Per klev Allan Edwall rakt in i mångas hjärtan. Men han gjorde inte bara teater och film, utan kämpade också för småfolket genom sitt politiska engagemang.
Läs mer

KOLUMN: MARCUS BIRRO

Saknad – som vilda hästar

2009-05-06
Varje gång jag är borta saknar jag Santinos tyngd, hans armar runt min hals när jag lyfter upp honom, hans små men vassa naglar i min hud, hans ögon när han ligger förundrad på en kudde och försöker stava det här livet med sin blick, saknar hans doft, hans små andetag, hans fötter, och hans långa fingrar, hans lilla varma huvud i min handflata, saknar surret i hjärtat när jag ser honom sova ljus och varm, lugn och rofylld, saknar hans blöjor och puder, hans små krumma ben och lite torra hudveck, saknar hans nallar och speldosor, saknar hans gäspningar, hans förvirring när man lyfter honom upp i luften och saknar att han får mig att känna mig viktig.
Läs mer

LEDARE

Kan S ge oss drömmen om bättre liv?

2009-05-06
Påskhelgen 19-22 april 1889 samlades 49 män och kvinnor från fackföreningar och socialistiska klubbar för att bilda Sveriges socialdemokratiska arbetareparti.
Det har gått 120 år och rörelsens röda ros slokar betänkligt efter starka opinionsstormar och väljarflykt i spåren efter AMF-affären, bonusdiskussioner och strulet kring hur och med vem partiet ska samarbeta i valrörelsen.
Läs mer

PÅ WEBBEN IDAG

Östersund drar in julklappen

2009-05-06
Östersund sparar och drar in de anställdas julklappar. Kommunal är kritiskt.
— Julklappen är ett fint sätt av arbetsgivaren att visa uppskattning, säger Britt Wikman, sektionsordförande.
Läs mer

Samlaren fångar upp farligt avfall

2009-05-06
När farligt avfall kan lämnas i butiken hamnar det inte i de vanliga soporna. Ett försök i Göteborg blev succé och sprider sig nu till andra kommuner.
Läs mer

Liv tycker

Sossarna och facket kan lära av de borgerliga

2009-05-06
Jobba med sakfrågor, utåtriktat och långsiktigt, som de borgerliga, istället för att jobba kortsiktigt och internt, som arbetarrörelsen oftast gör.
Victor Pestoff, statsvetare och professor tycker att den fackliga rörelsen och socialdemokraterna har något att lära av hur moderaterna och arbetsgivarna jobbat för att ändra samhällsklimatet.
Läs mer