Det lönar sig inte alltid att ta de arbetstillfällen man kan få. Den som försöker få in en fot hos arbetsgivarna genom att ta enstaka påhugg via bemanningsföretag får ofta problem med a-kassan.
Inger Johansson som bor utanför Kungsängen är en av dem.
– Jag hade inte en tanke på att det kunde bli problem. Jag var glad och stolt över att jag skaffat jobb några veckor trots att det var motigt. I min ålder är det inte lätt att få jobb. Det är ingen som anställer en kvinna som är 61 år, säger hon.

I slutet av förra året
arbetade Inger Johansson i köket på en förskola i två respektive tre dagar i veckan i tre veckor. Arbetet fick hon via bemanningsföretaget Köksjouren Bemanning.
Uppdraget gällde dessa tre veckor och hon hade inget avtal med företaget om fortsatta anställningar, berättar hon.
Inger Johansson fyllde i sina kassakort, vilka dagar hon arbetat och vilka dagar hon varit arbetslös.
Efter en tid fick hon besked från Kommunals a-kassa att hon betraktas som anställd i bemanningsföretaget och därför inte får fortsatt a-kassa. Dessutom har hon fyllt i för att fyllnadsstämpla samtidigt som uppdraget pågick, vilket man inte får göra enligt reglerna för bemanningsföretag. A-kassan vill därför att hon betalar tillbaka drygt 11 000 kronor som de menar är felaktigt utbetald ersättning.
– A-kassan menar att jag måste säga upp mig för att få ersättning, men hur säger jag upp mig från ett tillfälligt arbete som jag redan från början visste varade endast en kort tid. Jag kan ju låtsas att jag varit anställd och be honom säga upp mig, men det är ju inte så det är, säger Inger Johansson.

I a-kassornas bedömning är det av stor vikt att anställningen har avslutats för att man ska ha rätt till ersättning. Men på Köksjour-en Bemanning kan de idag inte svara på vilken anställningsform de fyllde i på arbetsgivarintyget.
– Jag har inte lagt så mycket vikt vid just de detaljerna och jag har inte underlaget kvar. Jag har aldrig funderat över arbetsgiv-arintyget, att det är väsentligt, säger Jussi Pohjola.
Kan det vara så att hon fortfarande står som anställd?
– Det kommer jag inte ihåg. Kanske inte. Jag har aldrig tänkt att det skulle få betydelse. Hon har fått förfrågan om hon vill jobba på just det här konkreta stället de här dagarna i november och december. Hon står inte till vårt förfogande mellan uppdragen.
Köksjouren Bemanning start-ade sin verksamhet förra sommaren och saknar enligt egen uppgift kollektivavtal i dagsläget.

När Inger Johansson
fick brevet från a-kassan ville hon tro att det hela var ett missförstånd:
– Jag kände mig kränkt och ledsen, jag har betalat till facket sedan jag var 15 år. Att jag inte får fyllnadsstämpla dagarna emellan kan jag stå ut med, men att jag efter uppdraget inte ska få a-kassa är konstigt. Jag tycker att reglerna borde vara tydligare.

Vilka regler gäller?

1) Man har inte rätt till a-kassa när man är behovsanställd via ett bemanningsföretag.
2) För att få rätt till a-kasseersättning ska anställningen ha upphört.
3) Vid återkommande uppdrag via samma bemanningsföretag kan eventuellt ersättningen stoppas efter det andra uppdraget om det framgår att medlemmen blivit erbjuden ett tredje uppdrag och tackat ja eller tar ett tredje uppdrag inom tre månader.
4) Man kan aldrig fyllnadsstämpla under en anställning via bemanningsföretag.
5) Kontakta a-kassan för att få information om vad som gäller i just ditt fall.
(Dessa punkter gäller Kommunals a-kassa.)