1) Paddling. Sverige har fantastiska vatten, på sommaren njuter många på stränd­er, klippor och från sina båtar. Något som ger en speciell frihetskänsla och närhet till natur-en är att paddla. Med några centimeter till vattenytan och utan en motors brummande tar man sig fram med ett lätt skvalpande ljud. Har du alltid velat lära dig paddla, eller är du en van paddlare som vill ha en tur att följa med på? Kontakta Friluftsfrämjandet, de har föreningar i hela landet, kanske det finns en nybörjarkurs på din ort, eller så tar du med vännerna och åker till skärgården för att göra en tredagars tur. Friluftsfrämjandet ordnar varje år ett antal olika aktiviteter för alla som vill vara med.
Plats: Varierar
Tid: Maj-September
Info: www.frilufts.se

2) Bäversafari. I Södra Dalarna kan du och familjen hitta en massa aktiviteter. Vad sägs om att åka på Bäversafari? Turen går ut till Bäverån, som ligger i Malingsbo-Klotens naturreservat, där man får en fem timmars guidad safaritur. Efter det bjuds det på trerätters middag runt öppen eld och sedan är det inkvartering på Malingsbo Pensionat. Dagen efter så får man en god frukost, och tillgång till kanoter och flytväst-ar för att kunna göra egna upptäckter.
Plats: Malingsbo (mellan Skinn­skatteberg och Kopparberg)
Tid: Utvalda datum från 15 maj – 25 september
Info: www.naturarvs­kompaniet.se

3) Forsränning. Idre erbjuder olika typer av forsränning. Från familjeturer till de mer extrema turerna på Trysilälv­en. Man åker i 2-6-mannabåtar, och vare sig man tar det lugnt, eller vill att adrenalinet sprutar så kommer man att få en otrolig naturupplevelse, och ett äventyr man sent glömmer. Vill man ha ut det mesta av forsen finns det möjlighet att prova forssimning. Alla aktiviteter genomförs med största säkerhet av erfarna instruktörer. Ta med familjen till Idre och utforska vilket äventyr som passar er bäst, det är åldersgräns från 10 år även på familjeturen.
Plats: Start i Idre, man färdas med bil till de olika forsarna
Tid: Mitten av maj – mitten av september
Info: www.nordaventyr.se

4) Tälta. Gotska Sandön är Östersjöns mest isolerade ö. Här kan du bo i speciella hyrtält som står utplacerade på en botten av trätrall. Du slipper slita med tältpinnar, i tälten finns det två sängar, men du kan ändå uppleva den sköna tältkänslan när du sover nära natur-en. På Gotska Sandön finns ingen mat att köpa, kom ihåg att packa allt du behöver och lite till.
Plats: Gotska Sandön
Tid: 21 maj – 6 september
Info: www.gotskasandon.se / www.resestugan.se

5) Vandring. Kungsleden går från Abisko till Hemavan och har funnits sedan 1926. Den 425 kilometer långa led­en korsar flera nationalpark-er och naturreservat. Det finns fjällstugor längs vägen, utplacerade med en dagsmarschs mellanrum, men vill man så går det bra att tälta längs vägen. Under en vandring på Kungsleden kommer man att uppleva mycket vacker natur, terrängen är varierad och högsta punkten är Tjäktjapasset på 1150 m ö h. En vacker vandringsled som är värd att vandras, vare sig du går en liten del, eller hela. Har du tur så kan du få se några av Lapplands vackra djur, lo, järv, björn eller varg. Har du tid så passa också på att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Njut av livet i Lapplandsfjällen, där det under sommaren aldrig blir mörkt, hela fjället vibrerar av färger, dofter och rörelse.
Plats: Lappland
Tid: Midsommar – mitten av september
Info: www.svenskaturistforeningen.se

6) Guldvaskning. Gammelkroppa Skogsskola ligger i Filipstad. Under sommaren kan du ta med familjen hit för att bland annat vaska guld och gå på naturvandringar i Bergslagens skogar. Fredag till söndag bokas upp med aktiviteter i skog och mark. Frukost,
lunch och middag ingår, och efter att ha vandrat i skogen och studerat tecken från gamla järnbruk hela dagen kan man få vila upp sig i vedbastun.  
Plats: Filipstad
Tid: Utvalda datum under maj – september
Info: www.gammelkroppa.pp.se