Idag tänker jag på alla mina medmänniskor som är i riskzonen för att förlora sitt jobb.
Det är ju inte precis ett inaktuellt tema att uppehålla sig vid. Media har ju basunerat ut ”krigsrubriker” på löpande band i snart ett halvår nu.

Media ja, hur mycket förstärker tidningar, radio och tv egentligen den lågkonjunktur vi nu befinner oss i?
Ängsliga och/eller medvetna företag ramlar i eller hänger med i varselvågen och karusellen snurrar fortare och fortare.

Jag tänker på dig som nu lever i en osäker framtid som Volvo-anställd, som Sandvik-anställd, som Saab-anställd, som Kubal-anställd, som kommun- och landstingsanställd.
Hur ska du förhålla dig nu när motvindarna blåser hårt och kallt? Vad är viktigt för dig att tänka på?

• Håll huvudet kallt – trots att varslet har lagts eller kommer att läggas, är det ju inte säkert att du kommer att vara arbetslös på den utsatta dagen. Mycket kan hända, även fast konjunkturen är svår.
• Ta kommandot över situationen. Det är bättre att tänka: ”Det här kommer att ordna sig” istället för ”Det är aldrig för sent att ge upp”.
• Mobilisera alla inneboende resurser, kompetenser och färdigheter så att du på ett bra sätt kan möta framtiden.
• Fokusera på det du har möjlighet att påverka. Bättre att fokusera på framtida jobb- eller studiemöjligheter än att gå och hela tiden vara bitter på exempelvis arbetsgivare, politiker, arbetsförmedling.
• Se över och planera din ekonomi för den närmaste framtiden. Det skadar inte att ha en beredskap för hur in- och utbetalningarna kommer att se ut. Kan du spara in på något? Kan din bank hjälpa dig på något sätt?
• Var stolt över vad du hittills har uträttat i din yrkeskarriär och på din fritid. Skriv ner allt bra som du gjort och åstadkommit. Det har du alldeles säkert nytta av när du i framtiden skriver jobbansökningar. På så vis kan du även rädda den så viktiga självkänslan.
• Beröm dig själv. Skriv upp minst tre bra saker på ett papper och ha det sedan nära till hands och väl synligt, så att du lätt (och högt) kan läsa upp dem för dig själv.

Om du slutligen blir uppsagd. Det innebär inte världens undergång, även om processen är jobbig att ta sig igenom. Det kan till och med bli en början på något nytt och riktigt bra.