Först och främst: Jag är för republik, men tycker att Victoria verkar vara en genomtrevlig och ambitiös tjej, som förtjänar lika mycket lycka och välgång som alla andra blivande brudar.

Monarkin är en besynnerlig inrättning, där en statschef föds till sitt ämbete i ett livslångt uppdrag, som visserligen mest är att representera, men som ändå har betydelse för vår bild av oss själva – och omvärldens bild av oss.
Det kan med andra ord dröja länge innan det är dags för kronprinsessan att axla ämbetet. Och innan dess ska hon förhoppningsvis ha fått ett antal arvingar så att det kan leva vidare.

Att Victoria till slut fick nådigt tillstånd av sin far och regeringen (!) att äkta Daniel Westling är ju bra för prinsessan personligen, men det har dröjt väl länge. Det är ju inte några tonåringar som gifter sig direkt, och hela proceduren med den kungliga videon ”Nu ska vi bilda familj”, en utdragen förlovning och bröllop först 2010 verkar märkligt. Varför vänta? Nog hinns det skickas ut inbjudningskort och planeras menyer tidigare än så?
Visserligen är det många bröllop i dag som kräver väldigt lång planeringstid, men någon lokalbrist går det knappast att skylla på för kungafamiljens del.
Och nog kommer kompisarna att hitta hål i almanackorna, liksom tv-bolagen finner motsvarande luckor i sina programtablåer.

Nej, gissningsvis hoppas kungen med detta schema att ytterligare skattemiljoner ska anslås till själva bröllopsfesten, trots att familjen har runt 100 miljoner per år i statligt apanage, och dessutom fått drygt tio miljoner extra de senaste åren, med hänvisning till omkostnader för Victoria.
Kungafamiljen har dessutom 300 miljoner i privat förmögenhet. Det här finns det olika åsikter om. Det har bildats en facebookgrupp för den som är emot extra pengar som just nu har 8000 medlemmar.

Får man tro riksdagsledamot Hans Wallmark (M) som diskuterade saken i  radions P1-morgon i morse så är det ingen tvekan från regeringens sida om att pengarna ska anslås. En sådan fest kommer att rikta blickarna mot Sverige och det är värt varje öre, menar han och gjorde en jämförelse med riksdagens kostnader, som är ganska märklig tycker jag.
Han fick mothugg av riksdagskollegan och socialdemokraten Hillevi Larsson, som har varit ordförande i republikanska klubben. Hon hänvisade till den norska kungafamiljen, där kung Håkon betalat drygt 30 miljoner ur egen ficka när hans båda döttrar gift sig.
Varför ska svenska skattebetalare bekosta kungafamiljens privata fest med sina vänner i överklassen, undrade hon. Dit äger ju inte medborgarna tillträde. ”Vi som inte är bjudna får betala, medan de som är bjudna och har råd slipper”, konstaterade hon.

Ja nog borde kungafamiljen ha råd att betala detta bröllop ur egen ficka, där det nu ligger ett antal skattemiljoner redan.
Alternativt får hela tillställningen bli en folklig fest, med tevekameror från SvT som följer gästerna ända fram till sista dansen. Vet inte om jag tycker det är önskvärt eller ens intressant.
Nu är det inte helt klart om familjen Bernadotte verkligen kommer att begära mer pengar hos staten för bröllopet mellan Victoria och Daniel. Om Kungen ska vara för Sverige i tiden som hans valspråk lyder så ska han förstås se till att inkomsterna räcker till barnens bröllop. Och vad ska han annars använda sin privata förmögenhet till?