SVAR: Gardenians blommor kan bli upp till 10-15 centimeter breda med fantastisk doft, men de ramlar lätt av. Gardenian är en surjordsväxt och vill ha kalkfritt vatten, så har du tillgång till regnvatten är det bra. Annars, ta kondensvatten från torktumlaren. Vattningen ska vara jämn och krukorna får inte stå i blöt. Vattna igenom ordentligt och låt bara jordytan torka innan nästa vattning. Vattningen brukar nämligen vara den stora orsaken till att blommorna trillar av. Det räcker att krukan blir torr vid något enstaka tillfälle för att man ska misslyckas!
Duscha plantan ofta eller sätt krukan på ett fat med vatten som kan avdunsta. Gardenian trivs bäst om det inte är för varmt. På sommaren när också blomningen infaller kan du ha den ute i ljuset, men inte i gassande sol. 20°C är bäst under växtperioden och 16-18°C under vintern. För hög temperatur under växtperio­den kan nämligen också orsaka blom- och knoppfall. Använd gödselmedel med mikronäringsämnen var 14:e dag under växtperioden. Under viloperioden kan du ofta avstå från gödsling. Plantera om på våren i en standardjord som du kompletterar med ogödslad torv, lecakulor eller grusmaterial så du får lucker jord med lågt ph-värde.