Ylva Thörn talade om att det handlar om ett klass- och ett könsperspektiv. Hon tog upp arbetet med mönsterarbetsplatser som en av de viktigaste utmaningarna inför framtiden. Men under en avslutande debatt på lördagskvällen stod det fast att hon inte är nöjd med arbetsgivarnas förmåga att verkställa dem:

– Det går alldeles för trögt. Jag utmanar er, sätt ner foten, hur ska ni ha det? Till delar har politikerna abdikerat från verksamheten, återta den, manade Ylva Thörn.

Kommunals ordförande var ganska ensam om att rikta uppmaningar till sina partikamrater i deras roll som beslutsfattare och arbetsgivare.
När det handlade om krav mot statsminister Reinfeldt och finansminister Borg stod de socialdemokratiska delegaterna desto mer enade.

Var och varannan timma under ”framtidsdagarna” riktades det kritik mot regeringens passivitet i dessa tider av ekonomisk kris. Lika ofta uppmanades regeringen att investera, och att göra det nu.
– Möt krisen med investeringar, möt krisen med solidaritet, möt krisen med chanser till omställning, sa partiordförande Mona Sahlin när hon talade på Stora Torget i ett köldnupet Västerås på lördagen.

Hon kallade regeringen för ”missmodets ministär” och menade att de har kapitulerat inför sitt eget misslyckande.
Mona Sahlins sista ord till partikamraterna innan de fick festa loss på lördagskvällen syftade däremot till att stärka de egna och visa kraft inför framtiden (med en blick tillbaka till innan valet 2006):

– Vi börjar få tillbaka självförtroendet, men inte självgodheten.
Rådslagsarbetet som pågår inom socialdemokraterna presenterades som ett fantastiskt folkrörelsearbete, med lika tydliga referenser till den egna arbetarrörelsehistorien som till kampanjen som drevs för att få Barack Obama till Vita Huset.

Obamas namn har nämnts nästan lika ofta som Fredrik Reinfeldts under dessa framtidsdagar. Under lördagen hade socialdemokraterna en grupp som knackade dörr och värvade medlemmar och supportrar bland Västeråsborna. Och redan i fredags myntades begreppet ”s we can” (efter Obamas valslogan ”Yes we can”).

– Tre procent av väljarna uppgav att de hade haft direktkontakt med socialdemokraterna i valrörelsen 2006. I USA uppgav 26 procent att de haft direktkontakt med Obamakampanjen. Vi har något att lära där. De knackade dörr och fanns där människor finns. Det som vi tror att vi gör, men som vi måste börja göra. Vi måste återuppfinna folkrörelsemetoden, sa Mona Sahlin.