Kvinnorna borde upp på barrikaderna igen och göra upp med kroppsidealen. Blir man chef i sitt eget liv går man ner i vikt.  
Det hävdar Lisbeth Stahre, socionom, som har arbetat med överviktiga i 15 år.
– De flesta överviktiga vet hur man ska äta, då behövs inget nytt kostprogram. Man behöver få veta vad maten står för i ens liv.

Därför har hon tagit fram  en metod med fokus på varför man äter och hur man gör annorlunda. För man äter inte bara av hunger.
– För en bebis står mjölken från mammas bröst för trygghet. Det följer oss genom livet, säger Lisbeth Stahre.
När livet är motigt tar rökaren en extra cigarett, någon annan tar en extra chokladbit – eller en hel kaka. Ovanan blir en vana och man blir beroende.
Skälen att äta är flera. Man kan ha svårt att säga nej, vara rädd för att testa nya saker eller tro att man inte ska klara av olika saker.

Känner du igen den här situationen? En arbetskamrat säger något som du blir ledsen för. Det är inte första gången, du blir ledsen och irriterad.
Tänker att du är värdelös. Sedan är det fika. Du har tänkt ta en slät kopp kaffe men tar också en dammsugare och en kokostopp.
– Negativa känslor hänger samman med självbilden. Det som arbetskamraten sa hade någon med starkare självbild och självkänsla viftat bort.
Med bättre självförtroende är det lättare att stå för en åsikt, då slipper man missnöje och äta något som tröst.
Ett steg dit är att fokusera på det som är positivt eller att testa något som man tvekar för.

Till att börja med
ska man fråga sig varför man ska vara smal, om det är man själv som tycker det eller maken.
– Sätt ner foten, säg att jag är ok som jag är, uppmanar Lisbeth Stahre.
I stället för att sträva efter det smala kropps-idealet tycker hon att kvinnor ska kämpa för bättre balans i livet. Om man har koll på hur man reagerar kan man göra medvetna val och känna sig som en vinnare.
– Man måste börja se sig själv som en viktig person i sitt eget liv.

Stahremetoden

Lisbeth Stahre har tagit fram en KBT-metod för att gå ner i vikt. KBT står kognitiv beteendeterapi som inriktar sig på att analysera och formulera problem och vad man vill förändra.

Två forskningsstudier visar att metoden leder till bestående viktminskning för kraftigt överviktiga efter avslutad behandling. Metoden hjälper även hetsätare. I studien jämfördes KBT-metoden med ett program med fokus på kost, motion och förändrat beteende.

Stahremetoden används på vårdcentraler. Lisbeth Stahre har också skrivit flera böcker om metoden. Nu lanseras en webbkurs, med en DVD.
Även om Lisbeth Stahre lyfter fram kvinnor i exemplen fungerar metoden också för män.

Kostprogrammet:
Väg maten. Kvinnor ska varje dag äta 150 gram kolhydrater, 180 gram protein, 5 dl mjölkprodukter, 5 tsk fett, 3 stycken frukter och obegränsat med grönsaker.