– Kommunen har uttalat i sina planer att heltidarbetet ska öka. Men det finns inga konkreta mål, säger Berit Thall, ordförande för Kommunals sektion i Västervik. Och vi kan se att det är en tendens att heltidstjänster försvinner och att man istället gör dem till 75-procentstjänster.

Det är enhetscheferna som avgör hur tjänsterna ska se ut. Och när det ska sparas drar man ner på tjänsterna, tror Berit Thall.
– Men människor kan inte försörja sig på deltidsjobb, fortsätter hon. Jag vill ha igång Kommunals Jobbpusslet, så att vi kan få ihop till heltidstjänster.

Harald Hjalmarsson (m)Harald Hjalmarsson, kommunalråd (m) Västervik.
Foto: Johnny Franzén

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m) är förvånad över påståendena om att deltidstjänsterna ökar.
– Vi har årliga utvärderingar, och jag har inte sett några uppgifter om förra året än. Jag behöver undersöka om uppgifterna stämmer innan jag kan kommentera dem. Visst kan det vara så att chefer tummar på målen för att få ekonomin att gå ihop. Men helt klart strävar vi efter att skapa fler heltidstjänster.