SVAR: När det uppstår övertalighet är arbetsgivaren skyldig att förhandla detta med facklig organisation och i detta fall Kommunal, eftersom våra medlemmar är berörda. Men det finns ingen laglig grund för att säga upp någon därför att vederbör­ande är sjukskriven. Skulle detta ändå hända har du rätt att få stöd och hjälp av din fackliga organisation.
Får du inte det av din sektion vänder du dig till ombudsman på lokalavdelningen. Dock, om arbetsgivaren uppfyllt sina skyldigheter i form av rehabiliterings- och omplaceringsutredning och det visar sig att arbetstagaren inte har arbetsförmåga, kan denna person ändå sägas upp.
I och med de nya regler som infördes 1 juli i år är det ännu viktigare för en sjukskriven att ha en nära kontakt med sina fackliga företrädare. Redan under de tre första månaderna av sjukskrivningen ska möjlighet­erna till återgång i ordinarie arbete utredas.
Efter sex månader är man skyldig att börja titta på andra jobbalternativ hos arbetsgivaren eller inom annat område på arbetsmarknaden.
Eftersom processen snabbats upp med strikta tidsgränser för de olika åtgärder som är kopplade till rätten till sjukpenning, är det förstås viktigt att rehabiliteringsarbetet kommer i gång så snabbt som möjligt.
Kommunals fackliga företräd­are ska i första hand stötta medlemmen genom rehabiliteringsprocessen men också vara en resurs för arbetsgivaren. Som facklig företrädare har man en djup kunskap om arbetsgivarens verksamhet och därmed om de möjligheter som finns för våra sjukskrivna medlemmar.