I våras blockerade republikanerna och bland dem John McCain en lag som skulle göra det enklare för kvinnor som driver ärenden om lönediskriminering att få rätt mot sin arbetsgivare.
Fallet handlade om Lilly Ladbetter, som när hon skulle pensioneras ifrån däckfirman Goodyear efter 19 år (där hon var ensam kvinna bland manliga kolleger) upptäckte att hon tjänat tusentals dollar mindre än dem.
I den sista av de direktsända tv-debatterna mellan John McCain och Barack Obama ägnade Obama sina sista minuter till att tala om Lilly Ladbetters fall.

Barack Obama har också i sina tal riktat sig till republikanernas Sarah Palin och uppmanat henne att resa sig mot sitt parti om det är så att hon inte står bakom deras beslut.
Eftersom det bara är en liten klick som följer valrörelsen direkt, de flesta tar ju del av den via massmedias rapportering, så blir inte allt som sägs allmänt känt.
Det här är en sådan fråga som inte tagits upp av media.
Så här sa Barack Obama under debatten(min översättning):
–    I flera år hade hon betalats lägre än en man hade betalats för att göra exakt samma jobb. Och när hon började driva fallet, lika lön för lika jobb, sa domarna, well… det har tagit för lång tid innan du började driva det här. Trots att hon inte fått vetskap om förhållandena förrän alldeles nyligen.
–    Vi försökte förändra utslaget i senaten, jag var för det men McCain var emot det. Jag tycker att det är viktigt att domarna förstår att om en kvinna därute försöker arbeta för sin familj, försörja sin familj, och hon behandlas orättvist, så ska domstolen stå upp för henne om ingen annan gör det.

Det är varken världsomstörtande eller radikalt, jag vet det. Men lika lön-frågan togs ändå upp som en viktig fråga av de fåtal frågor som faktiskt fick plats i de här debatterna. Jag menar, det mesta handlade om Wall Street, finanskris, huslån och utrikespolitik.
Fackföreningen UFCW, A Voice for Working America, har i en reklamfilm tagit upp att lagen stoppades av republikanerna och att John McCain röstade emot den.
”De arbetar lika långa timmar, men drar hem mindre” säger speakerrösten i filmen samtidigt som bilderna visar kvinnor på deras arbetsplatser. Titta själv: