I North Carolina bodde jag på ett litet Bed&Breakfast med endast fem rum. Det hela var väldigt familjärt.
Frukosten serverades vid en speciell tidpunkt. Innan dess samlades alla gästerna (vi var nio) i en inglasad veranda där vi småpratade och tog en kopp kaffe/te innan vi slog oss ned vid det dukade frukostbordet.

Mor och dotter som drev B&B:t serverade två rätter. Under tiden konverserades det. De andra gästerna var par ur medelklassen som åkte omkring i de vackra bergstrakterna och njöt av dess höstkostym. Boende i trakten kallar dem lite föraktfullt för ”leaf lookers” (ungefär lövkollare). Paren tipsade varandra om restauranger de varit på kvällen innan och om särskilt vackra rutter i bergen.

Men en morgon talades det också om ”home schooling”, när föräldrarna undervisar barnen på egen hand istället för att låta dem gå i skolan. Det visade sig att två av kvinnorna hade undervisat sina barn själva, en gjorde det fortfarande.
Är det någon slags trend, undrade jag. För jag hade veckorna innan läst ett reportage om fenomenet i en tidning.
Jag hade också träffat Ava Hsu i Brooklyn, när jag gjorde ett reportage om något helt annat, som undervisade sitt barn hemma och tyckte att det var fantastiskt bra.

Ava Hsu
Ava Hsu undervisar sin son hemma. Han lär sig tre språk sedan fyraårsålder.

I de två fallen fanns en tydlig elitaspekt i det hela. De ville att deras barn skulle få så mycket kunskaper som möjligt, mycket fysisk aktivitet, lära sig tre språk från tidig ålder och inte behöva bromsas upp av andra barn som tog tid och uppmärksamhet.
Den aspekten fanns med också hos de här föräldrarna vid frukostbordet, men när jag frågade varför de valt hemundervisning fick jag först och främst ett annat svar. Det handlade om sexualundervisningen.
– I skolan får barnen sexualundervisning från att de är små. De får höra att det är helt okej och naturligt med två mammor. Det är helt galet att lära barn sådant. Det ska inte barn behöva höra. Då tar vi hem dem och undervisar dem hemma istället, förklarade en av papporna och fick medhållande nickar från övriga vid bordet.

Att barnen fick höra talas om att det i vissa familjer finns två mammor istället för en mamma och en pappa var alltså alltför provocerande (en familj med två pappor var väl tanke som över huvud taget inte gick att tänka). Hemma kan man istället styra vad barnen ska få höra. Rädslan för sexualundervisning är stor i USA (och detta trots att det inte förekommer i många skolor). Det är en starkt kontroversiell fråga.
Istället för att informera om preventivmedel och sexualitet förespråkar man ofta avhållsamhet.

Republikanerna har inför valet i ett reklaminslag för tv spelat på den rädslan när de för en tid sedan vantolkade ett förslag från Barack Obama.
I reklamen hävdar de att Obama vill ha sexualundervisning redan på dagis, speakerrösten säger med indignerad stämma att det handlar om ”learning about sex before learning to read” (typ att lära sig om sex innan man lärt sig läsa).
Vad Barack Obama egentligen hade talat om var att barnen skulle lära sig att säga nej när det handlade om sexuella övergrepp.

Se reklamklippet här: