I budgeten utlovas förändringar, under veckan kommer detaljer om hur de ser ut.
Före regeringens skärpta regler i januari 2007 fick den som var sjukskriven behålla sin ursprungliga arbetstid som beräkningsgrund för a-kassa. Om hon eller han blev arbetslös, var sjukperioden ”överhoppningsbar”. Den borgerliga regeringen ändrade på det.
Om man är sjuk eller hemma för sjukt barn så påverkar det beräkningen av ens a-kassa negativt. Bara om man jobbar mindre än 80 timmar en månad, blir månaden överhoppningsbar.

Det här slår väldigt ojämnt och kan också leda till att man rent av förlorar på att försöka jobba lite mer, när man är deltidssjukskriven.
– En timmes arbete kan göra en otrolig skillnad i ersättning från a-kassan. Det är inte rättvist att den som arbetar mer ska förlora på det vid eventuellt arbetslöshet. Mer arbete borde ju löna sig och inte tvärtom, säger Berit Markeryd, försäkringsansvarig på Kommunals A-kassa.
Hon ger ett exempel:
Lisa och Anna har båda en anställning på heltid med månadslön på 18 700 kronor. Hela sista året har båda varit sjuka på 50 procent. Båda har under sjuktiden arbetat halvtid på sin anställning. Deras anställningar upphör och de blir arbetslösa.
Lisa har jämsides med sin halva sjukskrivning arbetat 79 timmar varje månad och när hon arbetat så ”lite” så blir varje månad överhoppningsbar och hennes ersättning kommer att grundas på det heltidsarbete hon hade innan hon blev halvt sjuk, hon får en dagpenning på 680 kronor och ersättning upp till heltid.
Anna har jämsides med sin halva sjukskrivning arbetat 80 timmar varje månad. När Anna arbetat så ”mycket” som 80 timmar varje månad så blir tiden inte överhoppningsbar utan hennes ersättning från a-kassan grundas på hennes halvtidsarbete och hon får därför bara ersättning för förlorat halvtidsarbete, hennes dagpenning blir 340 kronor.

Nu aviserar alltså regeringen förändrade regler, framgår det av budgeten. Men de kan inte genomföras förrän den 1 juli 2009.
– Vi vet ju inte hur de kommer att se ut. Kanske får man räkna in ersättningen från försäkringskassan i underlaget, eller så får själva anställningen ligga till grund för ersättningen, säger Berit Markeryd.