Med den så kallade ”Huliganlagen”, som egentligen heter Ytterligare åtgärder mot ordningsstörningar vid idrottsarrangemang ska det från 1 april i år bli hårda straff för den som kastar in fyrverkeripjäser, vattenflaskor eller sig själv på plan under match. Vissa matcher ska också spelas på familjevänlig dagtid.

Eftersom polisbevakningen av en enda derbymatch i vår huvudstad kostar 750 000 kronor kan man ju hoppas att det blir effekt. Och att familjerna vågar sig in på arenorna, utan att behöva riskera att hamna i ett våldsamt slagsmål mellan olika så kallade klackar.

Nu är det ju inte så att klackarna nöjer sig med själva matchen, utan det ska slåss även före och efter matcherna, och uppladdningen börjar i god tid.
Den som hamnar i ett sådant ”krig” känner sig rejält illa till mods. Synen av vuxna karlar som kastar rökbomber och slåss mitt i stan är minst sagt obehaglig och obegriplig.Om det inte vore för en sak: Bränslet till brasan Alkohol. Till min stora häpnad nämns detta inte (vad jag kan se) med ett ord i lagrådsremissen!

Det är supandet som triggar aggressionerna, som får pulsen att dunka och hjärnan att tappa omdömet. Som leder till misshandel, minnesluckor, spyor, blod, skadegörelse och familjetragedier. Vad vore fotbollen utan fyllan? I dag verkar de oupplösligen förenade, i en destruktiv symbios, som får näring av sponsorer och alkoholservering på arenorna.
Spriten är en helig ko, som inte problematiseras. Men att den inte ens nämns i det här sammanhanget är synnerligen märkligt!

På nattygsbordet har jag just nu skådespelaren och debattören Benny Haags nyutkomna bok Makt, Mod och Motstånd (Albert Bonniers förlag). En självutlämnande, engagerad och hoppingivande stridsskrift mot alkoholens roll i våra liv.  Den handlar om den som står mitt i, alkoholisten, och om de som finns runtom, de anhöriga. Och det handlar om fotboll. En sport som Benny inte längre står ut med, sedan han tagit på sina alkhoholglasögon och blivit nykter. Han märker och förundras över hur genomsyrat samhället är av spriten, Inte minst fotbollen, där fyllan alltid värmer bäst. Spendrups bryggerier med Norrlands Guld-ölet är exempelvis huvudsponsor till TV4-sändningar av allsvenska matcher.

”Avtalet som löper över minst tre år innebär att det populära varumärket ytterligare stärker sin position som det givna ölet för otvungen manlig gemenskap”, skriver företaget stolt i ett pressmeddelande som Benny Haag (tidigare travkommentator i samma kanal) återger. ”Otvungen manlig gemenskap” innebär alltså Sport, Sprit och Fyran”, konstaterar han.

Benny Haag skriver bland mycket annat om händelsen som fick honom att sluta gå på fotboll:

”På väg hem från ett derby på Råsunda var det slagsmål på perrongen som vanligt. Det skulle liksom vara vara bråk på något vis, det ingick. En pappa stod lite avsides med sin dotter. Plötsligt hamnade de mitt i detta tumult av sparkar och slag och avslagna flaskor. Flickan höll sin pappas hand och han drog henne till sig. Han försökt skydda henne med sin kropp, samtidigt som han fick en spark i ryggen. Flickan var alldeles tyst. Hon var så rädd att hon inte ens vågade skrika. Vi fick för en sekund ögonkontakt. Det jag såg i hennes blick gjorde att jag bestämde mig för att sluta gå på fotboll. Det var inte roligt längre.” (Haag 2008 s.36)

Det finns supportrar som stolt medger att fotbollen bara är en enda stor fylletripp, som uteslutande handlar om någon att slåss med. Om den här gruppen killar tar över så är fotbollen dömd till undergång. Familjefesten blir en from förhoppning.

Det finns en svans av tjejer också i de så kallade slagsmålsklackarna. Som fnittrar, fotar varandra och tycker det hela är allmänt spännande. Men än så länge är damfotbollen inte behäftad med aggressiva klackar, den är kemiskt fri från fylla, slagsmål och bengaliska eldar. Och det utan minsta  huliganlag.

Borde detta inte löna sig? Borde inte Fotbollsförbundet sätta in en slant på tjejernas konto varje gång polisen inte behöver lägga ut 750 000 kronor på dem? En sorts bonus för brist på bråk? Det är ju där familjefesten finns, den glada, roliga, och nyktra fotbollen, liksom den oftast fredliga publiken.

En lag mot fylleri på idrottsarenor skulle kanske vara väl så effektiv som en Huliganlag. Men runt denna huvudorsak till våldet i fotbollen ekar alltså den stora tystnaden även från justitiedepartementet och regeringen.