– Jag har jobbat på golvet sex eller sju dagar i veckan i 28 år med att ta hand om gamla. Men jag kommer aldrig att ha råd med en egen säng på ett sjukhem, jag kommer inte att ha någon pension och jag kommer aldrig att kunna få tillgång till en sjukvård jag har råd med, säger hon.
Jean Berg bor i Hudson, en liten stad i Florida där hon arbetar som vårdbiträde på ett sjukhem för äldre. Hon är 45 år och har arbetat sedan hon var 17.

Jean Berg
Jean Berg, vårdbiträde från Hudson, Florida.

Hon har aldrig röstat i ett val under hela sitt liv. Den 4 november i år kommer att bli den första gången.
– Jag har inte tyckt att det har spelat någon roll. Jag har aldrig engagerat mig tidigare. Men när jag gick med i facket fick jag upp ögonen för att det verkligen inte är rättvist och min apati kunde förvandlas till vrede och sedan till aktion.
Jeans man är byggnadsarbetare men förlorade sitt arbete för åtta månader sedan. Tillsammans har de en dotter som är 6 år.

I USA finns ingen allmän sjukförsäkring som gäller alla oavsett om och var man arbetar. Det gör att Jean känner en ständig stress över att hennes dotter ska bli sjuk och vad de då ska ta sig till. Hennes arbetsgivare ger henne ingen sjukförsäkring via jobbet och familjen har inte råd att betala en egen.
– Oron över ekonomin är den största delen av hela mitt liv. En sjukförsäkring är liksom inte ens att tänka på, trots att jag jobbar varje dag. Och det är så många andra som är i samma situation. Jag står inte ensam, vi är 45 miljoner amerikaner som saknar en sjukförsäkring.

Jean Berg tycker egentligen inte att det borde vara fackföreningarnas sak att förhandla sig till sjukförsäkringar för de anställda. Hon tycker att de borde vara tillgängliga för alla i alla fall. Oavsett vem man arbetar för.
Rätten till sjukvård är den fråga hon tycker är klart viktigast inför presidentvalet.
– Det finns ingen som helst plan för mig från min arbetsgivare, ingen sjukvårdsförsäkring och ingen pension. Trots att jag arbetar för ett av de största och mest lönsamma företagen i Florida ger de mig ingenting.

Som Jean Berg berättar har hennes vrede förvandlats till att hon börjat agera. Nu och fram till valet arbetar hon varje ledig stund i kampanjen för att få demokraternas kandidat Barack Obama vald till president. Hon ringer samtal och knackar dörr för att prata med väljare.
– Jag träffar så många som är på väg att förlora sina hem och som har så dåliga löner. Jag tror inte att John McCain har knackat på de dörrar jag har knackat på. Med Barack Obama tror jag på förändring och han har en plan för sjukvården.

Hur gick det då för Jean Berg när hon skulle ställa sin fråga till presidentkandidaterna under den tv sända debatten? Alla frågor hanns inte med, och tyvärr hörde Jeans till dem som aldrig hann ställas.
Men det var stort för henne att vara på plats. Att vara den som var utvald från hennes fackförening SEIU (Service Employees International Union).
– Debatten var skrämmande för John McCain är verkligen ett hot mot oss arbetande människor. Men det var viktigt att vara där. Att jag skulle få vara SEIU:s röst och representera alla de andra arbetarna var otroligt stort, en fantastisk ära. Det kommer ju från hjärtat, och när det gör det kan man kämpa ännu hårdare. Förlåt för att jag gråter när jag berättar, men jag blir rörd bara jag pratar om det.

Fakta - sjukförsäkring
I USA finns ingen allmän sjukförsäkring som gäller alla oavsett om och var man arbetar. Varken republikanernas John McCain eller demokraternas Barack Obama vill införa en obligatorisk allmän sjukförsäkring.
John McCain vill ha ökad konkurrens mellan försäkringsbolagen och inom vården, vilket han menar leder till billigare premier och vård. Samt ge en skatterabatt till den som tecknar en sjukförsäkring.
Barack Obama menar att alla kommer att ha råd med en sjukförsäkring med hans förslag trots att försäkringen inte blir allmän. Det ska ske genom att kostnaderna för försäkringarna ska minskas rejält samtidigt som de som fortfarande har svårt att betala premien ska få skatterabatter.

Fakta - SEIU
Service Employees International Union är den största och snabbast växande fackföreningen i USA. Det är den största fackföreningen för sjukvårdsanställda (där ingår vårdbiträden och undersköterskor på vårdhem, äldreboenden och inom hemtjänsten, sjuksköterskor, labtekniker) men där ingår också anställda på motsvarigheten till kommunala skolor, bussförare, barnskötare, byggnadsarbetare och städare.