Som vid antagningen till djurdoktor, där tjejer med toppbetyg är mindre värda än killar.
Kvinna, ditt kön är en nackdel, till och med när du är duktig!

Jämn könsfördelning i all ära, det kan inte vara överordnat den egna ansträngningen att plugga och genom betygen ta sig in på sin drömutbildning. Men det är det. Kvinnor sorteras systematiskt bort på högskolor vid antagning till populära utbildningsprogram.
Centrum för rättvisa kom förra veckan med en ny rapport som visar att de senaste tre åren har det inträffat nästan 8000 fall av könsdiskriminering vid antagning till universitet och högskolor.

Ett av dem handlar om 27-åriga Sofia som de senaste tre åren valts bort till förmån för killar när hon sökt till sin drömutbildning till veterinär. Trots toppbetyg.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har nämligen insett att det är mest kvinnor som läser till veterinärer och ”viktar lite före att utbildningarna ska få en jämnare könsfördelning”, enligt Pernilla Björk, informationschef vid SLU (DN.se 08/09/18).
Som om hästen eller kossan brydde sig om vilket!

Tidigare har Uppsala universitet förbjudits att vikta etniskt vid intagningarna till juristutbildningara, eftersom detta är diskriminering.

Då är det lika märkligt att tjejer som pluggar och anstränger sig ska kunna väljas bort och få betydligt mindre chanser till en plats bara för att de är många och för att klassrummen ska befolkas även av killar. Vid helt lika meriter är det mer rättvist med lottning rakt av i så fall. Eller kompletterande lämplighetstest, om det finns vettiga sådana.
Det har SLU börjat med, vilket verkar vara en bättre metod än könsdiskriminering i jämställdhetens namn.

Högskoleförordningen säger att positiv särbehandling vid lika meriter är lagligt. I det här fallet har Centrum för rättvisa stämt SLU för olaglig diskriminering av 46 kvinnor med hänvisning till att EU:s regler om likabehandling har företräde framför högskoleförordningen.

Det skapar hursomhelst en hopplös känsla av att tjejer gör fel hur de än vänder sig. Har du dåliga betyg är du rökt och hamnar i ett låglönejobb, pluggar du och anstränger dig är du också rökt när du ska välja utbildning.
Sen verkar det inte spela någon roll hur många duktiga tjejer det går på en utbildning, när du sen ska vandra vidare i karriären råkar professorn, ändå bli en man, då verkar viktning inte längre vara lika viktigt.

Eftersom flickor är duktigare i skolan än pojkar blir de alltså förlorare för att de är för många. Ett könsperspektiv på antagningarna leder med andra ord till ett kvinnofientligt resultat, skriver Maria Abrahamsson på Svenskans ledarsida (08/09/18) och jag håller med.

Även JämO verkar tycka att SLU tolkat lagen i strid med ett EU-direktiv som förbjuder diskriminering i arbetslivet. Vad som är diskriminering är verkligen en fråga om vem som tycker sig äga problemet.
Men i det här fallet känns det som om EU-reglerna faktiskt skulle kunna vara till nytta. Om de hinner hjälpa Sofia att lämna jobbet på föräldrarnas hästgård och börja sin drömutbildning återstår att se.