Emelie Malmstein

Första gången jag träffar Emelie Malm­stein har hon bara hunnit med ett informationsmöte hos den privata aktören AS3, men hon var full av entusiasm.
– Det jag har hört om privata arbetsförmedlingar är att de är bra, att man får jobb fort och att de bryr sig mer än vanliga arbetsförmedlingen, säger Emelie  Malmstein.

De privata arbetsförmedlingarna tar en allt större del av ansvaret – och pengarna – för att få ut arbetslösa i arbete. Malmö är en av de orter där verksamheten pågått längst. I fokus står långtidsarbetslösa ungdomar.
Ungdomar har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Även om antalet sysselsatta 15-24-åringar ökat med 40 000 de senaste två åren, har antalet arbetslösa unga ökat med 18 000 personer under samma tid.
Sedan Emelie slutade gymnasiet förra sommaren har hon haft sommarjobb i en glasskiosk, men därefter har hon varit arbetslös. Nu hoppas hon få hjälp med kontakter och vad man säger när man ringer och söker jobb.
– Jag behöver inte ha ett jobb för hela livet, bara ett jobb som jag kan ha just nu. Jag kan tänka mig det mesta, klädaffär, mat­affär, kafé, bokaffär… Jag är lite kräsen för jag vill inte behöva flytta för att få jobb, och städjobb kanske inte är det jag söker i första hand, sa hon då.

Nu i början på hösten arbetar Emelie Malmstein som butiksbiträde på två olika arbetsplatser, på en av arbetsplatserna vet hon att hon jobbar ett visst antal timmar varje vecka, på den andra rings hon in när det behövs. Hon fick jobben två månader efter att hon börjat hos den privata förmedlingen.
– Jag tror att jag fick jobben mycket tack vare AS3, en av dem som hjälpte mig där var väldigt pushig ”nu ringer vi hit” och det var bra. Det var så jag fick jobben. På vanliga arbetsförmedlingen får man ingen hjälp alls, jag känner ingen som fått jobb via vanliga arbetsförmedlingen.

Det som har varit bland det bästa med den privata arbetsförmedlingen är detsamma som vissa dagar har varit det tradigaste, menar Emelie Malmstein:
– Att man måste gå dit varje dag. Det är bra, man gör någonting varje dag, söker jobb eller får coachning på annat sätt. Det har varit nyttigt, även om det varit tradigt ibland.
61 ungdomar har påbörjat verksamhet inom olika privata aktörer i Malmö sedan starten i juli 2007. 15 av dem har fått heltidsarbete, 17 arbetar deltid eller studerar.

Så många använder privat arbetsförmedling

Under 2008 ska minst 10 000 platser upphandlas inom privat arbetsförmedling, det handlar främst om platser för arbetslösa inom jobb- och utvecklingsgarantin samt inom jobbgarantin för unga.
Upphandlingarna med de privata arbetsförmedlingarna lär vara värda maximalt 875 miljoner kronor (tom dec 2009). Deras upplägg skiftar, men ofta handlar det om att deltagarna ska närvara ett visst antal timmar varje dag.
Ersättningen utgår via ett provisionssystem, full ersättning får företagen för deltagare som får ett heltidsarbete och har det kvar efter tre månader.