SVAR: Kejsarkronan, Fritillaria imperialis, har sitt ursprung i och växer vild i Turkiet och västra Himalaja. Den har funnits hos oss sedan 1800-talet och har till och med förvildat sig på några platser i Skåne. Namnet ”imperialis” kommer från latinets imperator och betyder kejserlig. Det måste man allt hålla med om! Kejsarkronan pryder verkligen sin plats i trädgården när den blommar i april-maj. Vanlig-aste sorterna är en orange och en gul form av blomman. Hemma växer mina kronor i både sol och halvskugga och blommar bra trots några omflyttningar genom åren. Jag tycker du ska våga dig på en ny omplantering och samtidigt dela upp lökarna i ett par olika grupper. Det är möjligt att din jord är för kompakt och näringsfattig för att lökarna ska orka komma i blomstämning, så gräv om den och förbättra den ordentligt. Du kan sätta spaden i marken redan nu när stjälkarna vissnat ner och lökarna gått i vila. Tänk på att plantera lökarna på ungefär dubbla djupet som de är stora och prova på olika platser i trädgården för bästa resultat. Återkom gärna och berätta hur det har gått!