Anse Eldh– Jag jobbar natt på ett boende. Det började med att hemtjänsten kom och fikade med oss. Vi visste inte om vilka som arbetade. Vi kände oss lite bortglömda och ensamma. Jag och en kollega drog då igång de här nätverksträffarna. Första träffen kom det 22 personer. Andra gången kom 23 personer. Det är 80 personer som jobbar natt inom vården i hela kommunen.

Hur träffas ni?
– Vi har blivit sponsrade av facket, och vi ska även få använda Kommunals lokal. Så vi är uppbackade, men samtidigt fristående. Våra möten är mer allmänna. Även distriktssköterskorna kommer på våra möten, och de är inte med i Kommunal.

Vad har ni uppnått än så länge?
– Vi har ett gemensamt forum. Stärkt oss i vår identitet. Vi kan ringa varandra mitt i natten och be om råd.
Det var på gång att politikerna skulle börja spara på våra tjänster. Men de backade tillbaka den gången. Vi hoppas förstås att vi får med oss ännu fler. Men vi är nöjda.

Vilka för- och nackdelar finns med att jobba natt?
– Vi glöms bort i helheten, och får inte all information. Ångest och oro hos vårdtagarna kommer oftast på natten. En fördel är att jag som förälder får vara mycket ledig. Jag kan göra andra saker i mitt liv och vara aktiv. Dessutom är jag ingen morgonmänniska.