1) Vad är ditt viktigaste budskap i rapporten?
– Att ta tillbaka demokratin och återta kontroll över hur våra skattepengar används. Det är bedrövligt att medborgarna inte ens har insyn i en privatdriven verksamhet. Det verkar ha blivit viktigare att skydda företagens affärshemligheter.

2) Är det ändå inte bra med lite mer marknadstänkande?
– Jag tror inte att det med automatik blir effektivare. Frisko-lor skär ner på undervisning och har obehöriga lärare därför att de ska göra vinst.

3) Hur ser du på begreppet valfrihet?
– På 80-talet var det för hård styrning av medborgarna. Jag drev kravet på valfrihet redan då. Men valfriheten kan inte vara obegränsad. Att starta 20 nya privata skolor när det redan är överskott på platser är slöseri. Pengarna räcker inte. Det handlar också om hur pengarna fördelas, vad andra får, inte bara om den egna välfärden.

4) Vårdval Stockholm innebär att man väljer sin husläkarmottagning och läkarna får ersättning per patientbesök.
– Ja, det är en idiotkonstruktion. Internationella studier visar att den här formen av ersättning driver upp kostnaderna. Jag är häpen, är inte moderaterna läskunniga? Har de inget ekonomiskt förstånd? Det är dessutom fullständigt groteskt att områden med stor ohälsa missgynnas.

5) Enligt dig har vi fått en koncentration av några få företag inom skola, elmarknad och vård/omsorg, men personaldrivna avknoppningar kan väl vara ett led att motverka detta?
– Det låter så vackert, men en mångfald av kooperativ och småföretag är och förblir en romantisk dröm. De slås ut och köps upp av de stora aktörerna, ofta riskkapitalföretag, som ser en tillväxtbransch. Tänk dig att du skulle börja sälja bilar och konkurrera med Volvo. Möjligen kan kooperativ vara ett alternativ i glesbygd.

6) Missgynnar regeringen kommunal- och landstingsdriven verksamhet?
– För moderaterna är det definitivt en idéfråga med så mycket privat verksamhet som möjligt. De påminner om socialiserings­ivrarna på 70-talet, samma blinda förtjusning i en ägarform utan någon analys. Men vi får inte sälja ut hela den offentliga sektorn. De privata företagen mår bra av kommunala konkurrenter.

7) Det låter som om du gör tummen ner för allt privat?
– Nej, driftsformen är inte det viktiga utan hur verksamheten är organiserad, att det finns bra arbetsledning och att resurserna används vettigt.

ID: Anne-Marie Lindgren

Ålder: 65 år. Bor: Stockholm. Familj: Dotter Marika, 28, Hjalmar, 25, och Arvid, 23. Yrke: Utredningschef vid Arbetar­rörelsens Tankesmedja. Aktuell med: Rapporten "Ta tillbaka demokratin." (Hittas på www.arbetarrorelsenstankesmedja.se.)

Tre måsten

Böcker: Just nu läser jag Kjell Östbergs bok om Olof Palme.
Teater: Senast såg jag Bernardas hus på Dramaten.
Långa promenader i stan och i naturen.

Fem snabba svar

KOMMUNAL SKOLA / FRISKOLA
OFFENTLIGT / PRIVAT
HUSHÅLLSNÄRA TJÄNST / STÄDA SJÄLV
MOA MARTINSON / NAOMI KLEIN
JOGGINGSKOR / HÖGKLACKAT