Illustration av Magnus BardHar jag otur kan jag via en manipulerad bankomat,
eller en stulen kortläsare, eller på något annat sätt dessutom bli av med alla kontanter och skyldig stora summor som kriminella lagt beslag på.
Vårt IT-samhälle är sårbart. Våra liv finns i de tio personnummersiffrorna, där Sverige valt att ha ett nummer som är enkelt att komma åt med mycket information kopplat till sig. Till detta allt skickligare ligor som kommer åt resten: Våra kortnummer och pengar.

Dagligen läser vi om människor som blivit av med besparingar, fått stora skulder, eller rentav fått sitt hus sålt eller lägenheten uthyrd sedan bedragare använt sig av systemet och möjligheten att ganska enkelt få tag på kreditkortsuppgifter – och kapa identiteter via personnummer. Dessutom har vi förenklat företagsärenden och fastighetsaffärer, vilket hjälpt de kriminella.  Det kusliga är att staten därmed kan stödja brottslingarna, genom att kronofogden backar upp indrivning av skulder som andra åstadkommit medan andra statliga myndigheter försvårar för brottsoffren att få igen sin egendom. Exempelvis ett stulet hus, eller en stulen identitet! En falsk betalningsanmärkning kan hänga med i åratal.

Kortbedrägerier har ökat med cirka 40 procent i år. Vanlig försiktighet är inte nog, helst bör du måla över din cvv-kod (!) , kolla med banken att ingen tagit ut extra kort, och försäkra dig om att ingen sålt ditt hus, ditt företag, eller gjort en flyttanmälan. Det blir absurt! Ett samhälle där det är enkelt att få tag på andras personnummer och lika lätt att kapa ens kortuppgifter är en alltför riskabel kombination.
Lägg sedan till Storebrorslagen om FRA och vi får ett verkligt kusligt scenario. Här behövs både politiska beslut och snabba säkerhetsåtgärder i näringslivet för att skydda medborgaren.

Demokratin kräver öppenhet, men en lössläppt användning och kommersialisering av våra identitetsuppgifter i ett sårbart globaliserat it-samhälle kräver ett nytänk där integritet och missbruksrisker vägs in. Behöver integritetsskyddet skrivas in i grundlagen? En statlig utredning bör se över frågorna snarast! Och för övrigt bör FRA-lagen skrotas!