Toppförhandlarna, två från Kommunal och två från Bussarbetsgivarna, träffas i morgon för att försöka få ett avtal innan strejken utvidgas till Skåne klockan 00.00 på tisdag.
– Vi har enats om att inte säga när vi ska träffas på måndag. Detta för att vi ska få chans att diskutera i lugn och ro, säger Peter Jeppsson, vd i BuA.

Tidigare har Kommunal träffat ett avtal med de kommunala trafikbolagen. Förbundet vill nu ha ett likvärdigt avtal med de privata bussbolagen för att undvika social dumping vid kommande upphandlingar av kollektivtrafiken.

Kommunal har främst fyra krav;
– högre lön
– tillfälliga anställningar ska leda till fasta anställningar enligt Lagen om Anställningsskydd
– ramtid på högst 13 timmar
– inget undantag från regeln om minst 11 timmars dygnsvila.

När förhandlingarna med BuA i tisdags strandade för andra gången fanns förutsättningar att komma överens om lönerna, anställningsformerna och ramtiden. Men när det gäller dygnsvilan var det fastlåst.

Kommunal vill ha bort arbetsgivarens möjlighet att tre gånger i veckan sänka dygnsvilan från elva tlll nio timmar. BuA kan tänka sig att, som medlarna föreslår, dygnsvilan får sänkas med tre timmar per vecka och då med högst två timmar vid ett och samma tillfälle. Detta säger Kommunals förhandlingsdelegation bestämt nej till.
– Vi ska nu se om det finns stenar som vi ännu inte vänt på för att försöka hitta en lösning. Vi och Kommunal har ansvaret att nu försöka få en slut på konflikten som har pågått alldeles för länge, säger Peter Jeppsson.

Misslyckas parterna med att bli överens före tisdag 00.00 bryter strejken i Skåne ut. Då kommer 90 procent av busstrafiken att stå stilla.
Sedan i torsdags strejkar busspersonal vid innerstadstrafiken och de södra närförorterna i Stockholm samt i Västerbotten med undantag för det kommunala trafikbolaget i Skellefteå.

På fredag utvidgas strejken till Flyggbussarna, med undantag för Skavstalinjen, Swebus Express samt Säfflebuss. Och på lördag strejkar även förare från Swebus som lånas ut till Swebus Express. Då lockoutar också Veolia Transport 67 bussförare och bussvärdinnor i Västernorrland och Norrbotten.